Hardenberg

Tijdelijke noodunits bij ProHardenberg

Door de redactie

Bij ProHardenberg aan de Verlengde Korte Steeg worden tijdelijk noodunits geplaatst. De school voor praktijkonderwijs in Hardenberg is toe aan een nieuw schoolgebouw. Door de toename van het aantal leerlingen is er op dit moment dringend behoefte aan nieuwe ruimte. De Gemeente Hardenberg heeft voor deze tijdelijke noodunits 245.000 euro vrijgemaakt en heeft in de begroting van 2021 een bedrag van 5,8 miljoen euro opgenomen voor de bouw van een nieuw schoolgebouw.

"De noodunits zijn een tijdelijke uitbreiding. We zien uit naar de nieuwbouw van de school. De school is niet meer geschikt voor wat het onderwijs in deze tijd van een gebouw vraagt", laat directeur Henk Kremer van ProHardenberg weten. "Er worden nu noodunits geplaatst. Dit zijn volwaardige lokalen. Hier kan goed onderwijs in worden gegeven. De situatie op onze school is vanaf de zomervakantie al nijpend. De school heeft op dit moment 156 leerlingen en het gebouw is te klein om het onderwijs goed te organiseren. Er wordt op dit moment les gegeven in werkruimtes van de medewerkers. Dit is geen ideale situatie".

Oorzaak van toename aantal leerlingen

Op de vraag wat de oorzaak is van de grote toename is antwoordt Henk Kremer het volgende: "Er komen meer leerlingen vanuit omliggende gemeenten naar onze school. Daarnaast komen leerlingen rechtstreeks uit het basisonderwijs naar het Praktijkonderwijs. De leeftijd dat ze dan bij ons op school komen is jonger dan voorgaande jaren. Dit is een goede ontwikkeling, want leerlingen die na een moeilijke periode op het VMBO als nog bij ons op school komen, hebben vaak last van bijkomende problemen en hebben dan ook een grote periode van het praktijkonderwijs gemist. Een niet onderbroken schoolperiode op het Pro is succesvoller".

Leren door doen

Leerlingen kunnen aan het werk na het praktijkonderwijs en een aanzienlijk deel kan na het praktijkonderwijs verder op het MBO. "Dat maakt dat de route van het praktijkonderwijs erg aantrekkelijk wordt voor leerlingen en hun ouders. Leren door doen in plaats van diep in de boeken te duiken. Het past wel een beetje bij de Hardenbergse mentaliteit van 'gewoon doen!' Praktijkonderwijs doet er toe, de beeldvorming ten aanzien van het praktijkonderwijs is wel anders geweest. Praktijkonderwijs ligt terecht wat beter in de markt", vertelt de heer Kremer.

Coronatijd

Het praktijkonderwijs is volledig hervat na de schoolvakantie. "Maar ook hebben wij samen met onze leerlingen een moeilijke tijd. In verschillende branches is het lastig om stage te lopen. Denk hierbij aan de horeca, hier zijn geen extra handen nodig. Soms laten we leerlingen in andere branches stagelopen om in ieder geval arbeidsvaardigheden op te doen. We maken daarbij ook gebruik van het leerwerkbedrijf Larcom", eindigt de heer Kremer het gesprek.