Hardenberg

"We hebben de structuur weer gevonden"

Door de redactie

Hoe gaat het nu met de familie Jurgens tijdens de tweede lockdown. Roy Jurgens werkt vijf dagen per week. Rianne Jurgens werkt twee dagen in het primair onderwijs als Intern Begeleider, op twee verschillende scholen. Zij begeleidt de zorgstructuur binnen de school. Daarnaast heeft Rianne een eigen praktijk Rianne-Jurgens-praktijk-Leef! Met deze praktijk biedt ze hulp aan kinderen en ouders op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling en volgt ze op dit moment de opleiding haptotherapeut. Samen hebben Roy en Rianne vier kinderen. Liam (11 jaar), Mels (8 jaar), Mauri (6 jaar) en Kes (2 jaar).

De redactie van Weekblad De Toren is wederom in gesprek met familie Jurgens uit Hardenberg. In begin april 2019 heeft u een nieuws artikel kunnen lezen hoe het hun verging tijdens de lockdown en het thuisonderwijs.

Dezelfde structuur

Rianne: "De structuur van de dag ziet er nog hetzelfde uit als tijdens de eerste lockdown. In de morgen samen ontbijten en om 8.30 uur beginnen we met het schoolwerk. We zorgen dat het schoolwerk altijd voor 12.00 uur af is, zodat er de middag gespeeld kan worden. Ook heb ik dan tijd voor mijn werkafspraken".

Soms te kort doet

Tijdens de eerste lockdown gaf Rianne aan dat het soms niet goed voelt doordat ze vier kinderen heeft dat ze het gevoel heeft dat ze soms de kinderen te kort doet. "Het gevoel dat ik ze tekort doe heb ik nog steeds, maar wel minder dan in de eerste lockdown. Dit komt omdat ik nu minder kritisch en niet te 'jufferig' wil doen. Het is een voordeel dat ik in het onderwijs werk, maar ook een nadeel. Ik wil ze graag wat leren, maar soms is het ook een keer goed. Dat kan ik nu beter, dan in de eerste lockdown. Daardoor is er meer ruimte voor iedereen. Toch wik ik graag dat Liam (groep 7) en Mels (groep 5) ook wat leren tijdens de lockdown. Dat zij niet alleen het werk maken om te maken. Dit werk gebeurt in de ochtend en in de middag probeer ik altijd wat met Mauri (Groep 2) en Kes, 2,5 jaar te doen. Vaak lopen we samen een rondje, bakken wat of spelen een spelletje. Ook gaan we in de avond en in het weekend vaak hardlopen of een rondje wandelen met één van onze kinderen. Dit vinden ze erg leuk en is een mooi moment samen".

Kost energie

Op de vraag is de tweede lockdown noodzakelijk antwoordt Rianne het volgende: "Ik ga ervan uit dat de mensen die erover beslissen de juiste keuzes maken. Hier sta ik dan ook achter. Of ik het leuk vind, dat is een ander verhaal. Vooral in de eerste week vond ik het lastig. Ik moest op zoek naar een manier om mijn eigen gezin draaiende te houden en ook mijn werk op een goede manier te kunnen uitvoeren. Dat kost dan energie. Maar ondertussen hebben we de juiste structuren weer gevonden. Mijn kinderen willen graag naar school. Toen ze hoorden dat er weer een lockdown kwam waren ze allemaal even boos. Op dit moment pakken ze het weer erg knap op. Verschil zit er ook in dat ze in deze lockdown van ons wel met de vriendjes en vriendinnetjes mogen spelen. Dit was tijdens de eerste lockdown strenger".

Corona in het gezin

Het gezin Jurgens heeft zelf ook te maken gehad met corona. "Ik kwam erachter doordat ik enorme hoofdpijn had en mijn reukvermogen verloor. Kort daarna werd Roy ook positief getest. Na tien dagen konden Roy en ik gelukkig weer werken. Dit ging prima, alleen de energielevel was lager. Ook is de conditie ver te zoeken en is mijn reukvermogen nog steeds niet terug".

Begint te wennen

Op de vraag hoe beleef je de coronatijd antwoordt Rianne het volgende: "Gek genoeg begin ik te wennen aan de coronatijd. Waar ik eerst het eten met vrienden en sporten bij de vereniging miste, begint het nu te wennen. Een lege agenda vind ik fijn, ik heb meer tijd met mijn gezin waar ik intens van geniet. Je gaat de kleine dingen waarderen zoals een middag sjoelen, avond borrelen met één stel vrienden en de avonden zonder verplichtingen waardoor ik meer tijd heb voor mijn opleiding tot haptotherapeut.

Trots

"Het meest geraakt heeft mij de mensen die zo ziek van corona worden of zelfs overlijden. Ook ben ik verbaasd dat sommige mensen corona nog niet serieus nemen. Dat vind ik onbegrijpelijk. Het raakt mij wanneer ik mijn collega's in het onderwijs zo hard zie werken. Ze moeten telkens schakelen en doen dit zonder gemopper. Ook ben ik trots op de ouders en kinderen die het thuisonderwijs zo goed oppakken. Het is zeker niet te onderschatten en voor sommige gezinnen erg zwaar. Respect voor de ouders die en thuis werken en ook nog thuisonderwijs geven. En zeker niet te vergeten... Alle mensen die in zwaar weer verkeren om hun bedrijf draaiende te houden. Dat raakt mij", eindigt Rianne het gesprek.