Twenterand

Thema-avond: 'Het Hemels Gelag'

Door de redactie

Op maandag 25 februari is er vanaf 20.00 uur een thema-avond V&T in Kerkelijk Centrum Het Anker in Vroomshoop. Spreker is ds. Peter Hendriks. Het thema is: 'Leren van alternatieve kerkdiensten' ['Het Hemels Gelag'].

De uitkomst van een groots opgezet bezoekproject onder jongeren was confronterend. Hoezeer je als kerken ook je best deed, over de hele linie vertelden jongeren hoe ze in traditionele kerkdiensten helemaal niets beleefden. Anders dan bijvoorbeeld bij catechese. Daar gebeurt van alles en kun je je als jongere volop bij kerk en geloof betrokken voelen. Maar in een kerkdienst niet. Of een kerkdienst nu jeugddienst heet, of doopdienst, of missionaire dienst, voor hen maakt het weinig verschil. Het werd het begin van een lange zoektocht naar alternatieve vormen van kerkdiensten. Samen met jongeren ontstonden zo 'Het Hoge Huis' en 'Het Hemels Gelag', een type kerkdienst dat na meer dan twintig jaar nog steeds blijkt aan te spreken. Vanuit Finland kwam daar de Thomas-viering bij. En vanuit het kinderwerk inmiddels ook Peuter- en Kleutervieringen en Kliederkerkdiensten.

Deze diensten verschillen in vele opzichten van elkaar, maar hebben ook veel gemeenschappelijk. Hun interactiviteit bijvoorbeeld. Het onverwachte dat zo maar kan gebeuren, verrassend zelfs, en spannend, voor iedereen, hoe goed voorbereid ook. Want het gaat in deze diensten om echte ontmoetingen, met elkaar en met de Eeuwige. Precies wat veel mensen zoeken als ze naar een kerkdienst gaan. "Goed om eens met elkaar naar opgedane ervaringen daaruit te kijken", zo zegt men tot besluit.