Hardenberg

Thee uit Rheeze

Door de redactie

IIn de afgelopen jaren is er op de SomerWende in Rheeze hard gewerkt aan het ontplooien van nieuwe activiteiten. Naast de verschillende proeverijen kan er genoten worden van high tea arrangementen en vooraf besproken lunches. Dit jaar is een bijzonder jaar want de eigen Rheezerthee wordt ontwikkeld.

Omdat er tijdens het geven van de theeproeverijen steeds meer het idee ontstond om het gehele proces te laten zien, hebben Henk en Wilma Somer in 2017 de eerste theeplanten in de grond gezet. Na een succesvol eerste jaar waarbij de theeplanten de Nederlandse winter overleefden, werden er in 2018 ongeveer 300 theeplanten bijgezet en ontstond er een kleine theeplantage. Nu de eerste pluk en het zetten van de eigen thee vorig jaar gelukt was, besloten Henk en Wilma om de theeplantage uit te breiden naar 1000 theeplanten.

Eigen bewerkingsmethode

"Dit jaar staat in het teken van het ontwikkelen van een eigen Rheezerthee", zegt Wilma Somer. Naast dat we de groei van de plant nu kunnen laten zien, hebben we ook een ruimte waar de geplukte theeblaadjes worden bewerkt. Onze eigen bewerkingsmethode maakt dat de smaak van de thee uniek is. Henk laat dan ook met trots de eerst gedroogde theebladeren zien. Samen met dochter Natasja Martin, die alle activiteiten op de SomerWende organiseert zoals Tuk Tuk verhuur, Chopper verhuur en kanoverhuur, zijn ze druk aan het uitzoeken welke toevoegingen de thee nog meer eigentijds en streekgebonden maakt.

Gehele proces laten zien

Wilma: "Er worden alleen maar producten uit de omgeving van collega ondernemers gebruikt, zoals de asperges en aardbeien. Als je de droogruimte binnenloopt, ruik je de gedroogde asperges die in de droger liggen". "De Rheezerthee moet een mooi en puur product worden, waarbij we het gehele proces van grond tot mond kunnen laten zien", aldus Natasja Martin. Zij zal straks de rondleidingen organiseren die vanaf volgend jaar te boeken zijn. "Vanwege de corona tijd zijn we gaan omdenken en creatief aan de slag gegaan om in ieder geval iedereen alvast een stukje van de theeplantage te kunnen laten zien. Zo ontstond het corona-proof uitje; Verander je theeBLIK, Een QR-code spel waarbij men opdrachten doet om zo naast meer kennis over de Nederlandse thee te vergaren ook een gezellig uitje heeft.

Nieuwe koers

"Op de locatie van de SomerWende, gelegen aan de rivier de Vecht is iedereen welkom voor een kopje koffie, thee met iets lekkers. Daarnaast rijden de Tuk Tuk's af en aan en sinds dit jaar ook de elektrische Chopper; een stoer vervoersmiddel waarmee ons mooie Vechtdal op een duurzame manier ontdekt kan worden", aldus Natasja Martin. Een nieuwe koers die deze enthousiaste ondernemers hebben ingezet. Duurzaam, streekgebonden, eigentijds en gastvrij zijn dan ook de kernwoorden die op de SomerWende de boventoon voeren. Voor meer informatie bekijk de website; www.somerwende.nl.

Harry Kruiper