Hardenberg

Terugblik op het jaar 2020

Door de redactie

Het jaar 2020 zit er bijna op. Traditiegetrouw een tijd om terug te blikken. Terugblikken op een jaar, waarin corona de boventoon voerde, de anderhalve meter samenleving zijn intrede deed, thuiswerken het credo werd, het online-onderwijs, maar ook het online shoppen tot grote hoogte stegen. Een jaar, waarin weinig mocht en kon, een jaar die velen het liefst heel snel zouden vergeten, maar door velen nooit vergeten zal worden. Een jaar van de grote ommekeer, waarin alles anders was dan anders.

Het begon in januari allemaal leuk met onder andere het nieuwjaarsontbijt van carnavalsvereniging De Venekloeten, waarbij Gerrit Timmerman het predikaat ereburger van Kloetendonk overhandigd kreeg. Een prachtig eerbetoon aan de man, die zich als lid van het Vuttersteam van de DMC tot op de dag van vandaag inzet voor behoud van het winkelbestand en de gezelligheid in Dedemsvaart. De gezelligheid, die in maart een flinke dreun kreeg toen de zogenaamde intelligente lockdown werd afgekondigd. We mochten niet meer naar de kapper, de sportschool of naar school en ook de verzorgingshuizen gingen op slot.

Het was onder andere Klaas Herman Hagels uit Dedemsvaart, die voor een lichtpuntje zorgde in deze donkere periode. Met het Paul Rubens draaiorgel van de familie de Wilde trok hij er vrijwel elk weekend op uit om de bewoners van de verzorgingshuizen in de regio te entertainen. Een initiatief dat in mei door de Rotary Dedemsvaart-Ommen werd beloond met een mooie gift van 800 euro. Hagels ging, zoals altijd, niet voor eigen gewin, maar doneerde alle draaiorgel opbrengsten, mede namens de familie de Wilde, ook dit jaar aan het Vechtgenotenhuis. In totaal een bedrag van zo'n vierduizend euro, dat onlangs onder grote dankzegging in ontvangst werd genomen.