Hardenberg

Symposium "De Verleiding"

Door de redactie

Op zaterdag 23 maart organiseerde de focusgroep Goed Leven in Balkbrug een inspiratie dag voor vrijwilligers met als onderwerp 'De verleiding', de kracht en noodzaak van vrijwilligers in Balkbrug nu en in de toekomst. Het symposium vond op twee locaties plaats in Het Trefpunt en de Lichtbron aan de Meppelerweg in Balkbrug.

G.Brokelman

De redactie van weekblad De Toren is in gesprek met Jan Smits en Gerard van der Holst, leden van de focusgroep Goed leven in Balkbrug. Jan Smits: "Toen vorig jaar bleek dat het plan om een zorgboerderij met theehuis bij TBS Veldzicht in Balkbrug niet doorging hebben de groepen van de Denktank en focusgroep Goed Leven de 'koppen' bij elkaar gestoken. Ook het idee van de zorgcöoperatie leefde toen nog in het dorpje Balkbrug. Toen hebben we gedacht: we moeten vraag en aanbod bij elkaar brengen en kwam het idee om een 'vraag en aanbod site' te ontwikkelen. Ook gemeente Hardenberg en stichting de Stuw sociaal werk waren bezig met de site www.wehelpen.nl. We hebben toen besloten om samen te werken. De site wordt op zaterdag 23 maart gelanceerd voor de gemeente Hardenberg. En we zijn supertrots dat dit gebeurt tijdens het symposium. Niet alleen Balkbrug zal op de site 'aanhaken'. Ook andere dorpen in de gemeente Hardenberg doen dat", vertelt Jan Smits.

Site www.wehelpen.nl

De site www.wehelpen.nl is een landelijke site en is actief in allerlei steden en dorpen. Op de site wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Aanmelden is gemakkelijk: je hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna je een aantal gegevens invult over jezelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Een account op wehelpen.nl is gratis en voor iedereen vanaf 16 jaar. Voor de hulp mag geen financiële vergoeding worden gevraagd of geboden. Het uitgangspunt bij de website is 'Wat kun je doen voor een ander'.

Het symposium

"Het doel van het symposium is dat we mensen willen informeren over vrijwilligerswerk en natuurlijk hopen dat er zich spontaan mensen melden voor vrijwilligerswerk", vertelt Jan. Tijdens het ochtendprogramma gaf Willem Jan de Gast een lezing over Vrijwilligersmanagement. Hij heeft het Basisboek Vrijwilligersmanagement geschreven. Na deze lezing was het woord aan de studentes Babette en Marjolein. Zij hebben een onderzoek gedaan naar kwetsbare ouderen in Balkbrug. Tijdens het symposium zal de uitkomst het onderzoek bekend worden gemaakt. Na de pauze was het woord aan Barend Rooseboom van de Historische Vereniging Avereest. De Historische Vereniging Avereest heeft meer dan honderd vrijwilligers en hij deelde tijdens het symposium 35 jaar ervaring met de aanwezigen. Tenslotte deed Athy Cremer verslag van een klein onderzoek onder een vijftiental clubs en verenigingen in Balkbrug.

Welzijnsmarkt

In Balkbrug zijn veel vrijwilligers actief bij verschillende organisaties en verenigingen. Deze dag is dan ook bedoeld om als vrijwilligers met elkaar in contact te komen. Tevens is de dag bedoeld om geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden om zich als vrijwilliger in te zetten voor de gemeenschap van Balkbrug. Een belangrijke doelstelling is ook om jongeren te verleiden om vrijwilliger te worden en zo betrokken te raken bij de gemeenschap van Balkbrug. Om 13.30 uur begon de welzijnsmarkt in de grote zaal van 'Het Trefpunt', allerlei clubs presenteren zich hier met hun activiteiten. Organisaties hebben steeds meer moeite om voldoende vrijwilligers te vinden voor het werk. Dit is een landelijk probleem. Met de stijgende pensioengerechtigde leeftijd zien clubs en verenigingen dit probleem de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Met de website wehelpen.nl hopen we planmatig vrijwilligers te vinden. Mensen willen zich niet voor lange tijd binden aan vrijwilligerswerk. Dit wil niet zeggen dat het in Balkbrug slecht geregeld is. Balkbrug kent veel vrijwilligers en in Balkbrug zorgt men goed voor elkaar.