Hardenberg

"Supermarkt hoort in het centrum"

Door de redactie

Zoveel mensen, zoveel zinnen. Dat geldt voor heel veel zaken. Zo ook voor de vraag of de Aldi supermarkt mag verhuizen van de Julianastraat naar het Mercator terrein.

 

Aldi wil dat graag, maar de DMC is daar nooit voorstander van geweest en ook de gemeente Hardenberg heeft geweigerd daaraan medewerking te verlenen. Terecht stelde de Raad van State in haar uitspraak in het hoger beroep. "Met de uitspraak maakt de Raad van State duidelijk dat een supermarkt in het centrum hoort en niet op een bedrijventerrein", stelt wethouder Martijn Breukelman. De reacties op de uitspraak van de Raad van State op social media waren niet van de lucht. "Belachelijk", meent de één, "super besluit," oordeelden anderen.

 

Juiste keuze 

Voormalig wethouder Douwe Prinsse, die destijds een belangrijk deel van de onderhandelingen over deze kwestie heeft gevoerd, noemt de uitspraak mooi voor de gemeenteraad van toen en nu. Hij was als wethouder tegen de verplaatsing van de Aldi en is ook nu als 'gewone' inwoner daar geen voorstander van. Hij is blij dat het toenmalige college samen met de gemeenteraad destijds de juiste keuze heeft gemaakt, maar daar blijft het wat hem betreft bij. "Als je weg bent, ben je weg en moet je het overlaten aan anderen".

 

Aldi behouden

DMC-voorzitter Jolande Nanning zegt niet de champagnefles opengetrokken te hebben na de uitspraak van de Raad van State. "Als DMC hebben wij altijd gestreden voor een compact centrum, nooit tegen de Aldi. Dat is nooit onze strijd geweest. We moeten nu vooruit en vooral kijken hoe we de Aldi supermarkt voor ons dorp kunnen behouden. Wethouder Breukelman heeft aangegeven daarover graag met de supermarktorganisatie in gesprek te gaan. Dat zou ontzettend fijn zijn", aldus de DMC-voorzitter. In hoeverre Aldi bereid is tot een gesprek hierover is niet bekend.