Hardenberg

Studenten debatteren in Raadzaal

Door de redactie

Er komen dit jaar maar liefst 500 studenten van het Alfa-Collge naar het gemeentehuis van Hardenberg om in de raadzaal met elkaar in debat te gaan. Maandagmiddag 28 januari waren enkele leden van de gemeenteraad aanwezig om studenten van raad te voorzien.

Aan dit jaarlijks terugkerend project voor de eerstejaars studenten komen er per dag gemiddeld acht groepen verdeeld over twee sessies. Dit betekent dat er per dag acht voorstellen worden behandeld en uit deze voorstellen kiezen de studenten elke dag twee winnaars. Uiteindelijk zijn er zes voorstellen. De griffie bepaalt uiteindelijk welk voorstel het beste is en of dit voorstel ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Politiek saai? echt niet!

Door middel van deze jaarlijks terugkerende politieke week probeert het Alfa-College samen met de raad de studenten te laten zien dat politiek niet iets hoeft te zijn dat ver van ze afstaat, niet alleen iets is voor 'nerds'en 'grijze muizen' en politiek bedrijven best leuk en leerzaam kan zijn. Studenten bedenken zelf een voorstel wat ze zouden willen veranderen in de gemeente Hardenberg. Er worden wel voorbeelden gegeven, zodat ze een idee hebben waaraan ze kunnen denken en de plannen niet te groot maken. Een deur rolstoelvriendelijk maken; Een fietspad opnieuw betegelen omdat er tegels losliggen; Het plaatsen van een prullenbak; Het plaatsen van een verkeersspiegel; Speeltoestel vervangen; Wifi in het centrum realiseren; Aanleggen fietspad op een schoolroute; Aanleggen speel/sportveld; Instellen kindergemeenteraad; Instellen vragenuurtje (aan burgemeester) voor kinderen; Plaatsen zonnepanelen op dak school.

De voorstellen die zijn gepresenteerd waren:

Groep A: Buslijn 80 (Westerhaar-Hardenberg) moet weer stoppen bij het Alfacollege. Verkeersspiegel van het Alfacollege richting het centrum (was winnende voorstel); Verkeersveiligheid bij de rotonde van het Gemeentehuis vergroten middels spiegels of camera's; Criminaliteit en drugsgebruik terugbrengen middels het openen van een coffeeshop; Hardenberg in kleur (gekleurde tegels in de stad naar aantrekkelijke punten, geeft sfeer en herkenbaarheid, leuk voor kleine kinderen. Soort spoorzoekspel richting station, Voorveghter, ziekenhuis, scholen; Verlichting op de donkere wegen. Ommerkanaal, Kanaalwegwest.

Groep B: Kiosk op het station in Hardenberg (even snel eten of drinken te halen); Overkapping station Hardenberg (met zonnepanelen); Verlichting bij Collendoorn verbeteren (=gevaarlijke kruising > geen fietspaden, geen verlichting > dus fietsers fietsen opende weg). (was winnende voorstel).