Hardenberg

Straatnaambord Vandersluisstraat onthuld

Door de redactie

Donderdag 2 mei werd in Bergentheim een straatnaambord Vandersluisstraat onthuld. Deze straat is vernoemd naar verzetsstrijder Willem van der Sluis uit Bergentheim. De dochter van Willem van der Sluis, Wilna de Grooth, onthulde samen met haar kinderen en kleinkinderen het bord.

"Mijn vader Willem van der Sluis was bij het verzet en maakte deel uit van de Trouwgroep uit Bergentheim. Die hele groep, bestaande uit 12 mannen, is 2 maart 1945 als een represaille gefusilleerd in Varsseveld. Mijn vader en mijn moeder Gerritdina van der Sluis-Huiskes hebben in die periode twee en een half jaar onderdak verleend aan Sallie Lindeman, een Joodse garagehouder uit Wierden. Hij heeft de oorlog overleefd. Vorig jaar 27 augustus zijn ze daarvoor geëerd en hebben ze postuum de Yad Vashem onderscheiding ontvangen",aldus Wina de Grooth.

Eren met een straatnaam

In 2012 besluit de gemeente Hardenberg de gefusilleerden te eren met een straatnaam en nu in 2019 is de 'Vandersluisstraat' aan de beurt. Wilna de Grooth legt uit: "Mij werd gevraagd (ik ben enig kind) of ik het straatnaambordje wilde onthullen en dat doe ik graag in het bijzijn van een aantal van mijn kinderen, kleinkinderen en familieleden. Mijn tante Bertha is de enige die mijn ouders nog gekend heeft. Bijzonder is ook dat de onthulling plaatsvindt rond de 4e mei, wanneer we de doden herdenken. Het aanvragen van de Yad Vashem onderscheiding en het onthullen van het straatnaambord is het laatste wat ik voor mijn vader, die ik nooit gekend heb en voor mijn moeder kan doen. Zo blijven hun namen en de naam van Sallie Lindeman voortleven door deze gebeurtenissen ook in 2019 en daarna. Dat zie ik als mijn opdracht. Ook mijn kinderen en kleinkinderen werken daaraan mee door spreekbeurten, e.d. Zelf werk ik als vrijwilliger in de Folkingestraat Synagoge in Groningen, waar regelmatig 'Struikelstenen' voor Joden en verzetsstrijders gelegd worden en help ik mee Joodse begraafplaatsen op te knappen. Dat deden we 21 juli 2016 ook in Hardenberg. Dan komen de namen van deze mensen weer tevoorschijn en worden ze niet vergeten!".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer