Hardenberg

Stefan Kiewiet 's werelds beste sjoeler gehuldigd

Door de redactie

Stefan Kiewiet werd donderdag 26 juni in het zonnetje gezet. Hij kreeg een bos bloemen van wethouder Breukelman omdat hij onlangs wereldkampioen sjoelen werd.

De 16-jarige Stefan Kiwiet, inwoner uit Gramsbergen, plaatste zich voor de finale. Stefan moest het opnemen tegen Siem Oosterbrink (wereldkampioen in 2017). De student van het Vechtdal College en lid van De Kleppersjoelers uit Hardenberg wist overtuigend met 14-8 van de voormalige wereldkampioen te winnen. Het WK werd gespeeld in het Duitse Hude-Wüsting en telde 178 deelnemers uit dertien landen.

De eerste kennismaking met de sjoelbak maakte Stefan bij opa en oma. Op zondagmiddag werd de sjoelbak van zolder gehaald en gooide Stefan zijn eerste schijven op 12-jarige leeftijd. Als lid van sjoelvereniging S.I.O.S. uit Gramsbergen en later bij sjoelvereniging De Kleppersjoelers gooide hij al steeds hoge scores in de jeugdklasse t/m 15 jaar. In 2015 kwalificeerde hij zich voor het Nederlandskampioenschap in Barneveld en pakte gelijk de titel in de jeugdklasse. Ook in 2016 en 2017 prolongeerde hij om de titel in de jeugdklasse.

Overstap naar de senioren

In 2018 maakte Stefan de overstap naar de senioren. Door zijn gemiddelde score van meer dan 140 plaatste hij zich in de hoofdklasse A bij de toppers van Nederland. Het WK werd gespeeld volgens het knock-out systeem. Stafan is inmiddels in sjoelend Nederland geen onbekende meer. Tijdens zijn eerste WK kreeg hij nog meer aanzien bij de internationale toppers gezien zijn sjoelscores en combinatie met zijn jonge leeftijd.