Hardenberg

Startershuis DOEN! biedt nieuwe werkplekken voor startups

Door de redactie

Startershuis DOEN! uit Hardenberg biedt per maart 2019 nieuwe werkplekken voor startups in de Kastanjehof te Hardenberg.

Sinds 2016 is oude basisschool De Kastanjehof een creatieve broedplaats voor start-ups. Startershuis DOEN! biedt werkplekken aan jonge startende ondernemers en studenten uit de regio. "Tot dusver was dit mogelijk op de benedenverdieping, per 1 maart 2019 is ook de bovenverdieping van het pand geschikt", vertelt Peter Zwartscholten, startersadviseur van Startershuis DOEN! De verhuur wordt door Startershuis DOEN! gecoördineerd. Zwartscholten vervolgt: "Wij bieden een totaalconcept aan. Binnen het concept kunnen starters gebruik maken van werkplek. Dit kan in de vorm van een eigen kantoorruimte en behoort flexibele huur ook tot de mogelijkheden. De werkplekken variëren tussen circa 15 en 50m2. Onderlinge kruisbestuiving is één van de belangrijkste pijlers in het concept. Er zijn diverse voorbeelden waarbij ondernemers samen coproducties gerealiseerd hebben. Kennis en netwerk wordt snel gedeeld en maakt dat kansen op groei van ondernemer en onderneming toenemen. Je bent wel zelfstandig, maar niet alleen".

Toegevoegde waarde

Om de slagingskans voor de ondernemer en het concept te vergroten is er een commissie van regionale spelers samengesteld. "Nieuwe potentiële huurders leggen in een korte pitch uit waarom ze op zoek zijn naar een werkplek en waarom het concept gaat bijdragen aan hun ambitie. Er moet sprake zijn van wederzijdse toegevoegde waarde", legt Zwartscholten uit. Indien er geen match plaatsvindt kijken we waar we de kandidaat wél kunnen onderbrengen".

Uitganspunten

Vastroesten is overigens niet aan de orde. Zwartscholten: "Huurcontracten zijn gebonden aan een maximale looptijd van twee jaar. Wij zien de Kastanjehof als broedplaats voor startups, na twee jaar vlieg je uit naar een volgende stap, wat bijvoorbeeld een nieuwe huurlocatie kan zijn op een bedrijventerrein of in de binnenstad. We begeleiden de stap naar een passend alternatief onder andere op basis van ons netwerk van regionale aanbieders".

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit startende ondernemers met behoefte aan een dynamische werkplek die tot circa 5 jaar bestaan. Ondernemerschap is niet in beton gegoten en daarom ligt de focus op de ambities van de persoon in kwestie. Ook voor ondernemers die bijvoorbeeld al 4 jaar één of twee dagen per week vanuit de zolderkamer werken en fulltime willen ondernemen, zijn er mogelijkheden.

Onderwijs

De link met het onderwijs is geborgd. "Voor de continuïteit van ondernemerschap en werkgelegenheid hebben we nieuwe ideeën over bijvoorbeeld dienstverlening en techniek nodig. Daarom heeft het Alfa-college een studentenkamer beschikbaar gesteld waar studenten met ondernemerschap kunnen experimenteren".

Regionale bijdrage

De afgelopen maanden is de Kastanjehof onderhevig geweest aan een uitwendige renovatie en ook de binnenkant van het pand krijgt een nieuwe look-and-feel. "Dit maakt dat deze broedplaats gaat uitgroeien naar een energieke, toffe werkplek en maakt de aantrekkingskracht van de regio voor de doelgroep groter. Ook in Dedemsvaart zijn we met een eerste verkenning gestart om een vergelijkbaar concept te starten", eindigt Zwartscholten.