Hardenberg

Start Vechtdal Rally

Ingezonden

Op 15 juni is het zover, dan gaat de vijftiende editie van de Vechtdal Rally van start in Hardenberg. De Vechtdal Rally is 1 van de 7 Rally's in Nederland die meetellen voor het Nederlands kampioenschap en ook Internationale rijders melden zich vaak in Hardenberg.

De Vechtdal Rally staat bekend om zijn compactheid, alles wordt in 1 dag gedaan. In de ochtend krijgen de equipes de kans om de klassements proeven te verkennen welke in de middag op snelheid verreden worden en worden de auto's gekeurd. Tijdens dit verkennen dienen de deelnemers zich overigens strikt te houden aan de geldende verkeersregels en hier wordt op gecontroleerd.

In de middag worden drie klassements proeven verreden te weten Holtheme, Radewijk en Brucht. De proeven worden meerdere keren verreden. De wegen rondom zijn voor de veiligheid afgesloten en de organisatie is de aanwonenden weer zeer erkentelijk dat wij te gast mogen zijn op 'hun' wegen.

De deelnemers komen graag naar Hardenberg, het evenement is compact, de proeven zijn door de mooie omgeving mooi maar ook uitdagend en velen knopen er een weekeindje Hardenberg aan vast of komen later met het gezin nog eens terug, fijn voor onze lokale economie. Ook de Vechtdal Rally zet Hardenberg nationaal en internationaal op de kaart.

Groen karakter

Voor het eerst zal de organisatie de tijdens de rally door de teams uitgestoten CO2 compenseren. Hiertoe wordt via het Fair Climate Fund een project in de derde wereld gesteund. Dit project in Chik Ballapur India voorziet in een biogas installatie voor de mensen daar. Organisch afval (vooral koeienpoep) wordt in een ondergrondse unit vergist waardoor biogas ontstaat om dagelijks op te koken. Hierdoor is er geen schadelijke rook binnenshuis meer waardoor minder mensen sterven aan rookvergiftiging, wordt organisch afval opgeruimd en wordt veel minder hout gekapt, met dit project snijdt het mes dus echt aan meerdere kanten.

Ook zijn er plannen om de wegen aan de proeven te adopteren en schoon te houden van vuil, dit wil de organisatie graag samen gaan doen met de lagere scholen in de gemeente Hardenberg om de kinderen zo spelenderwijs te leren rommel in de natuur tegen te gaan.

Drie Rally's

De organisatie verwacht dit jaar een sterk rijdersveld met zeker ook een aantal R 5 auto's. Er worden in totaal 3 Rally's verreden; de gewone rally met de snelle R 5 auto's, de Historic Rally met schitterende oude Rally auto's, die overigens wel aan alle gestelde milieueisen voldoen, zo is een katalysator verplicht op deze auto's. In de Historic Rally zullen B Ascona's, Ford Escort's MK1 en Audi Urquatro's deelnemen en ook deze auto's gaan op snelheid het parcours over. Als laatste is er de short rally, deze auto's rijden minder proeven en zijn dus eerder klaar.

Start

De start van de rally is om 13.00 uur op het terrein van Prima Equipment aan de Noorwegenweg 6 in Hardenberg. Er is hier voor het publiek voldoende gratis parkeer ruimte en het service terrein is gratis toegankelijk. Ook alle klassements proeven zijn bij de Vechtdal Rally gratis toegankelijk voor het publiek want de organisatie wil dat iedereen kan genieten van dit unieke spektakel.

Op de site van de Rally www.vechtdalrally.nl is alle info over onze rally te vinden.