Twenterand

Voorwaarts bezoekt buurman Kloosterhaar

Door de redactie

In de derde klasse D is er op zaterdag 15 februari een streekderby te aanschouwen. Voorwaarts moet een kleine zeven kilometer fietsen om op sportpark De Polderhoek aan te treden tegen buurman Kloosterhaar.

Beide sportparken zo dicht bij elkaar, maar de onderlinge historie is niet bijzonder lang. Kloosterhaar, opgericht in 1922, moest wachten tot 1958 op de eerste onderlinge ontmoeting in de vierde klasse KNVB, waaruit Kloosterhaar ook nog eens degradeerde naar de onderbond, de TVB. Voorwaarts maakte medio jaren zestig furore in Nederland, door op één van de hoogste amateurniveaus te voetballen en in 1966 zelfs landskampioen te worden. Kloosterhaar speelde in deze periode afwisselend in de laagste KNVB-klasse en de onderbond. Het duurde dan ook maar liefst dertig jaar voor de eerstvolgende derby weer op het programma stond.

In 1989 was de derby weer hersteld en nu was het Voorwaarts dat het hoofd niet boven water kon houden in de vierde klasse en afzakte naar de TVB. In de jaren negentig stond de derby zes keer op het programma, waarbij beide ploegen in het seizoen 1996-1997 acteerden in de tweede klasse KNVB. Alle klassen werden een niveau opgewaardeerd, door het ontstaan van de Hoofdklasse, vandaar de derby in de tweede klasse KNVB. Geen van beide teams kon zich handhaven in deze gedevalueerde tweede klasse, zodat ze elkaar in de twee volgende seizoenen in de derde klasse troffen. De laatste twintig seizoenen stond de derby negen keer op de rol, telkens in de derde klasse KNVB, behoudens het seizoen 2007-2008. Voorwaarts werd toen kampioen in de vierde klasse KNVB, ten koste van de nummer 2... Kloosterhaar!

De heenwedstrijd van dit seizoen leverde een doelpuntrijk treffen op, waarbij het Kloosterhaar van de vertrekkende oefenmeester Erik Drenthen op een vlotte 0-3 voorsprong kwam, door een loepzuivere hattrick van Mark Boshove. Door enkele tactische omzettingen van Voorwaartstrainer Tim Nijzink kwam Voorwaarts knap terug op 3-3, door een doelpunt van Gert Dogger en twee van Mauro Slatius. Voorwaarts en Kloosterhaar delen de op twee na laatste plaats, ieder met 14 punten. Wie aan het eind van de competitie nog op deze plaats staat is veroordeeld tot nacompetitie voor handhaving. De derby begint om 14.30 uur op Sportpark De Polderhoek in Kloosterhaar.