Twenterand

Vijf vragen aan Voorwaarts-trainer Tim Nijzink

Ingezonden

Voetbalvereniging Voorwaarts uit Westerhaar, uitkomend in de zaterdag derde klasse D KNVB, heeft het contract met Tim Nijzink verlengd. Er is voldoende vertrouwen om ook volgend seizoen met elkaar door te gaan. Nijzink speelde vijftien jaar en meer dan driehonderd wedstrijden in het standaardteam van vv Den Ham en is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen als trainer bij Voorwaarts. Vijf vragen voor de Hammer coach:

1. Waarom draait Voorwaarts na de winterstop beter?

We hebben de ploeg completer dan voor de winter en de jonge jongens maken stapjes, dit gaat met vallen en opstaan. We trainen met een grote groep en de mentaliteit in de ploeg is goed. Er wordt goed getraind en dat begint zich uit te betalen. Verder is het goed om te beseffen dat de overstap van de A-jeugd naar de senioren een behoorlijk grote stap is, helemaal als je met een grote groep jonge jongens tegelijk de overstap maakt naar een eerste selectie. Deze stap is groter dan menigeen denkt, dit vergt tijd en geduld. We geven op dit moment niet veel weg en we creëren het hele seizoen al behoorlijk wat kansen. En van die kansen moeten we er meer maken, zo simpel is het ook.

2. Wat was de doelstelling vooraf en wat is deze nu?

Vooraf wilden we tussen plek zes en tien eindigen. Dat was voor het seizoen, toen we hoopten een grotere stap te maken als team. Dat gemaakte stapje is op dit moment nog niet groot genoeg en dit heeft verschillende redenen, redenen waarop je niet altijd invloed hebt als begeleiding. De doelstelling blijft echter staan, we willen ons veilig spelen zonder nacompetitie. Als ploeg moeten we dan leren dat we er elke week alles aan moeten doen, op 90% winnen wij geen wedstrijden.

3. Wat bevalt jou het beste bij Voorwaars en wat is voor verbetering vatbaar?

We hebben een mooie groep met spelers en begeleiding. Het is prettig werken met deze mensen. Als verenigingsmensen is het belangrijk om samen te werken, prestatie- en recreatievoetbal moeten dan samen gaan. Je moet elkaar wat gunnen, op die manier kun je als vereniging de toekomst aan.

4. Wat verwacht je van de restantwedstrijden in deze competitie?

Ik verwacht dat we ons veilig kunnen spelen zonder dat we nacompetitie hoeven te spelen. We zullen van onszelf blijven uitgaan en geen gekke dingen doen. Als we met dezelfde spirit voor de dag komen als de laatste tijd dan gaat ons dit lukken. De inzet en de winnaarsmentaliteit is iets wat we mee moeten nemen de komende weken, met veel inzet en strijd trainen en onze wedstrijden spelen. Als we dat doen dan kunnen we tegen veel ploegen de nodige punten pakken.

5. Wat zijn jouw ambities voor de toekomst als trainer?

Ik wil dit seizoen en komend seizoen bij Voorwaarts wat neerzetten. Er moet een ploeg komen te staan die verder kan in de derde klasse, daar wil ik graag aan meewerken. We zijn bezig met een verjonging en de ploeg die er straks staat moet een stevige derdeklasser zijn, dat zou prachtig zijn om samen te bereiken. Wat de toekomst verder brengt dat zien we nog wel, ik zit er wel aan te denken om binnen een aantal jaren mijn UEFA A-diploma te halen. Een keer een stap maken is dan logisch. Ver vooruit plannen en een route voor mezelf uitstippelen, daar houd ik niet zo van. Ik wil me blijven ontwikkelen naar een hoger niveau en ik moet het leuk blijven vinden, het blijft uiteindelijk een hobby voor mij en plezier staat absoluut voorop. Dat was zo toen ik zelf nog voetbalde, dat is nu als trainer nog steeds zo. Verder blijf ik op de zaterdagochtend lekker met mijn zoontje naar Den Ham gaan, daar kom ik nog altijd graag. Mijn oudste speelt daar intussen in de F-league bij de mini's.