Twenterand

Twenterand trapt seizoen af met twee nieuwe kunstgrasvelden

Ingezonden

De kunstgrasvelden bij DETO uit Vriezenveen en Vroomshoopse Boys/Sportlust zijn gereed. Het bedrijf Bouma Sport & Groen BV uit Tynaarlo heeft bij beide velden de toplaag vervangen. Vrijdag 4 september zijn de velden in het bijzijn van wethouder Mark Paters goedgekeurd voor het spelen van officiële wedstrijden. Volgend jaar worden nog twee kunstgrasvelden aangepakt; een bij VV Den Ham en een bij DOS '37 uit Vriezenveen.

Voorzitter Arjan Goosselink is blij dat het kunstgrasveld bij DETO er weer goed bijligt: "De renovatie is vlot verlopen en de eerste reacties van de spelers zijn positief. De teams kunnen er nu weer met een gerust hart op spelen." Ook voorzitters Edward Olthof en Marc Kosse van de Vroomshoopse Boys/ Sportlust zijn tevreden met de nieuwe toplaag: "Mooi ook dat de werkzaamheden tijdens de zomerstop konden plaatsvinden. Met de coronacrisis hebben we het aardig voor de kiezen gekregen. Gelukkig mogen we inmiddels weer voetballen. Nu het veld op tijd klaar is, gaan we het nieuwe voetbalseizoen positief tegemoet. Onze selectie heeft er in ieder geval al heel fijn op getraind!".

Vanwege mogelijke problemen met gezondheid en milieu door rubberkorrels van autobanden, zijn de nieuwe velden bij DETO en Vroomshoopse Boys ingestrooid met groen EPDM, een synthetisch rubber. De velden zijn voorzien van een kantplank om te voorkomen dat de korrels buiten de velden komen. Wethouder Mark Paters hoopt dat volgend jaar twee non-fill velden aangelegd kunnen worden: "Dat is een goed alternatief voor de ingestrooide velden. In de landen om ons heen wordt dit ook al veelvuldig gebruikt."

De eisen voor kunstgras liggen in Nederland hoger dan waar ook ter wereld. Non-fill staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In Europa zijn er plannen om nieuwe ingestrooide velden mogelijk vanaf 2026 te gaan verbieden. Gemeenten staan met de vervanging van kunstgras dus voor een lastige keuze. Wethouder Paters hoopt dat de KNVB en NOC*NSF snel meer duidelijkheid geven: "We willen heel graag zeker weten of we volgend jaar twee non-fill velden kunnen aanleggen zodat we daarmee klaar zijn voor de toekomst".