Twenterand

Spookwedstrijden op Twenterandse voetbalvelden

Door de redactie

Bij de thuiswedstrijd van DOS'37 2 zag je enkel de buschauffeur van de tegenstander uit Doetinchem langs de lijn.Naar aanleiding van de aanscherping van de landelijke coronaregels, gelden bij alle sportwedstrijden, ingaande dinsdag 29 september 2020, aangepaste regels. Zo ook voor de Twenterandse voetbalclubs.

Troosteloos, dat was de aanblik van sportpark Het Midden op zaterdag 3 oktober. Een nieuwe bladzijde in de voetbalgeschiedenis van het amateurvoetbal. De eerste competitieronde ooit, zonder toeschouwers. 's Ochtends vroeg bij de wedstrijden van de jongste jeugd, staat er een file voor de immense poort van DOS'37, met tientallen ouders die hun kroost begeleiden tot aan de ingang. Verder mogen de vele vaders en moeders niet gaan, behalve de ouders van de uitspelende teams, die voor het vervoer zorgden. Zij mogen de wedstrijd van hun kind wèl bekijken. Hoe zuur voor de thuisspelende kinderen en hun familie, een beetje de wereld op zijn kop. Bij binnenkomst op het sportpark, stonden er verschillende vrijwilligers van DOS'37 de gasten te verwelkomen en zij zorgden er voor dat iedereen zich registreerde en dat de handen werden ontsmet. De teamleiders vingen hun spelertjes binnen de poort op en op een enkele dikke traan na, vermaakten de kinderen zich alsnog opperbest.

Spookwedstrijd DOS'37 1 tegen Go Ahead Kampen 1

DOS'37 1 speelde op sportpark Het Midden een spookwedstrijd tegen Go Ahead Kampen 1. De thuiswedstrijd van de hoofdmacht van DOS'37 leverde een zelfde troosteloos beeld op deze middag. Een handvol toeschouwers langs het hoofdveld, in de vorm van enkele vrijwilligers van de onderhoudsploeg, die als wedstrijdsteward fungeerden en enkele mediamensen. Nee, het was een spookwedstrijd, sfeerloos met miezerige weer, wat dus ook al niet meewerkte. Voor de thuisblijvers had DOS'37 in samenwerking met Meulenbeld Media een rechtstreekse uitzending via YouTube geregeld, met liveverslag van reporter Henri Mullink, wat als een enorm succes mag worden bestempeld. Dat was dan ook zo'n beetje het grootste pluspunt van deze zaterdag, want de wedstrijd leverde ook nog eens een 2-4 nederlaag op voor de Vriezenveense club, na een 2-0 voorsprong.

Maar de grootste verliezers zijn uiteindelijk alle clubs, die ook nu weer vele inkomsten gaan missen, in de vorm van kantineopbrengsten, recettes van kaartverkoop, verlotingen, sponsorinkomsten, et cetera. Hoe lang kunnen de vele amateurclubs op deze manier het hoofd boven water houden? Er is altijd wat armslag, maar ook daar komt ooit een eind aan! Het is maar afwachten hoe lang dit alles gaat duren na de drie verplichte voorgeschreven weken van sporten zonder publiek. Gaat hierna alles weer plat? Krijgen alle sportevenementen dan weer abrupt een eind? Komt er nog een nieuwe noodverordening vanuit de Veiligheidsregio Twente? Of gaat het na deze interventie weer de goede kant op en zien we weer steeds druk bevolkter sportparken? Allemaal vraagtekens die velen bezig houden en het enige wat men samen kan doen, is voldoende afstand van elkaar houden en proberen de voorgeschreven regels te hanteren en het gezonde verstand te laten zegevieren.