Hardenberg

Speeltuinvereniging De Belhamels bestaat 50 jaar

Door de redactie

Slagharen 50 jaar geleden, op 18 januari 1961 is Speeltuinvereniging De Belhamels opgericht. De speeltuin is ontstaan uit de toenmalige buurtvereniging. In de verstreken jaren is de speeltuin steeds uitgebreid en heeft ze verschillende renovaties doorgemaakt. Vroeger was er oppas in de speeltuin, dit waren vaders en moeders die per toerbeurt oppasten op alle kinderen in de speeltuin. Een oogje in het zeil houden en soms een pleister plakken waren taken van de oppasouders. De moeders pasten meestal overdag op en de vaders 's avonds na het eten. Een situatie die in de huidige tijd niet meer voor te stellen is. Toch is het een mooie herinnering van menig Slagharenaar.

De laatste jaren heeft de speeltuin niet de aandacht gekregen die zij verdient. Kinderen en vrijwilligers bleven weg en de speeltuin ging in rap tempo achteruit. Maar, sinds 2019 is er een nieuw bestuur gevormd. Engel Emmens, Jessica Kivits, Ger van de Belt, Inge Arkes en Justin Lohues zijn aangeschoven bij het bestuur dat alleen nog bestond uit Tineke Kooij en Sandra van de Belt. Samen hebben ze de speeltuin nieuw leven ingeblazen en dat was meteen te merken. Er werd een prachtig gratis boekje uitgebracht ter ere van het 50-jarige bestaan, met onder andere leuke foto's uit het archief. Omdat er weer zoveel positieve energie in en rond de speeltuin is, is er spontaan een groep vrijwilligers ontstaan die helpt om de speeltuin weer netjes te maken. Zo wordt op dit moment bijvoorbeeld de WC volledig gerenoveerd. Nieuwe vrijwilligers zijn ook nog welkom, bijvoorbeeld ook voor het helpen bij activiteiten.

In dit jubileumjaar worden tal van leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tot en met 13 jaar. Hoogtepunt is het jubileumfeest dat gehouden wordt op zaterdag 7 september. Een groot feest voor jong en oud. Meer informatie over dit event wordt binnenkort gedeeld via de website en de Facebook-pagina van de speeltuinvereniging.

Samenwerken is een thema dat hoog op de agenda staat bij de speeltuinvereniging. Samen met Gewoon Gezond Slagharen worden verschillende gezellige en gezonde activiteiten georganiseerd. Woensdagmiddag 15 mei is er een sport- en spelmiddag in de speeltuin en op 12 juni organiseren zij samen de Nationale Buitenspeeldag in de speeltuin. Vorig jaar was dit ook een groot succes. Deze activiteiten zijn voor alle kinderen in en om Slagharen gratis te bezoeken.

Het laatste nieuws kan nu worden onthuld: er is een groot nieuw speel- en klimtoestel aangeschaft met een lengte van wel 15 meter. Eind oktober gaat de speeltuin traditiegetrouw dicht voor onderhoud, dan zal er een behoorlijke renovatie plaatsvinden. Het nieuwe toestel wordt dan ook geplaatst, zodat de kinderen er, als de speeltuin weer opengaat in het voorjaar, heerlijk op kunnen klauteren en klimmen. Een prachtig vooruitzicht voor de bloeiende speeltuin in Slagharen.