Hardenberg

Spannende derby eindigde in een gelijkspel

Door de redactie

SCD'83 voetbalde zaterdag 30 maart thuis tegen SC Lutten. De voorbeschouwing in het programmablad blonk uit in optimisme: een 3-1 overwinning voor de thuisclub. De uitwedstrijd was verloren gegaan door lullige 1-0 overwinning in het voordeel van Lutten, maar nu wist men het zeker: een 3-1 overwinning zou een feit worden.

SCD '83 had in de eerste helft een optisch veldoverwicht, gebaseerd op veelvuldig balbezit met gevaarlijke momenten voor het doel van Lutten. Soms met veel kunst- en vliegwerk werd het doel schoongehouden. Tot twee keer toe werd de verdediging van de zwartwitten gedwongen de bal voor de doellijn van het doel weg te werken.

Sc Lutten stelde daar alleen aanvallen door de lange bal naar voren te gebruiken tegenover, maar dat leverde weinig gevaarlijke momenten op.

Toch kwam Sc Lutten op 0-1 in de 28ste minuut van de wedstrijd door een prachtig doelpunt van de uitblinkende speler Nick Lamberink. Na slordig uitverdedigen van SCD'83 pakte Ronald Kosse de bal op en schoof de bal door naar Nick Lamberink, die met een prachtige boogbal doelman Jelmer Koes wist te passeren.

Nick Lamberink is trouwens voor de zwartwitten een speler van grote waarde. Hij weet zich altijd goed op te stellen en splijtende passes te geven. Het is een speler, die het spelletje werkelijk doorziet en meestal vier stappen verder in zijn denken en handelen is als zijn medespelers. Waardevolle speler voor Sc Lutten.

SCD '83 leek in de 30ste minuut de gelijkmaker te scoren. Het was verdediger Glenn Kuipers, die een foutieve pass gaf, waardoor de thuisclub over rechts een snelle tegenaanval opzette, maar spits Martijn Ballast wist hiervan niet te profiteren door te scoren uit een kans volle aanval.

Met een 0-1 voorsprong voor Sc Lutten brak de rust aan.

Veel strijd en compassie in tweede helft

In de tweede helft nam SCD '83 het initiatief en het was dan ook aan doelman Lars Mulder te danken dat er niet werd gescoord. Hij wist met een enorme zweefduik een kopbal van Erik Wencker uit de kruising te ranselen. De aanvalsgolf bleef doorgaan, maar leverde niets anders op dan een serie hoekschoppen.

Sc Lutten was echter wel gevaarlijk met razendsnel uitgevoerde tegenaanvallen. Tot twee keer toe kreeg Ronald Kosse kansen om te scoren maar hij wist ze niet te benutten.

Daarna werd de wedstrijd steeds vermakelijker voor het publiek. Beide teams streden volop voor de punten. Het spel kreeg het kenmerk van flipperkastvoetbal. Soms was de bal niet te volgen en laat staan dat er sprake was van goed voetbal, maar de spanning en de strijd, zelfs fysiek, werd steeds grimmiger, maar de rustig leidende scheidsrechter Martin Bos zorgde ervoor dat de strijd binnen de perken bleef.

In de 70ste minuut kwam de snelle Abe Veltink voor Niels Lammers in het veld. Zijn snelle rushes waren aantrekkelijk om te zien, waardoor het kijkplezier voor de neutrale toeschouwer nog groter werd.

Kansen voor beide partijen leverde het spel op en het leek dat de drie punten door de zwartwitten zouden worden meegenomen naar Lutten.

In de laatste minuten van de wedstrijd was het strafschopgebied van Sc Lutten met bijna alle spelers van beide teams gevuld, zodat de bal van speler naar speler klutste zonder het zestienmetergebied te verlaten. Ook de mee naar voren gekomen doelman Jelmer Koes mengde zich in de strijd voor het doel en laat hij nu met een uiterste poging de bal achter doelman Lars Mulder te werken, waardoor de 1-1 eindstand op het scorebord kwam.

Een mooi slot van een leuke streekderby, waarin vooral in de tweede helft veel strijd en compassie was te zien, waardoor bij de terechte eindstand van 1-1 het publiek de grote winnaar was.