Hardenberg

Spaanse potten in een tijdschrift

Door de redactie

In een vitrine van museum 't Stadhuus in Hardenberg staat een bronzen kookpot, die gevonden is bij de stadsmuur in Hardenberg. Al sinds de Tachtigjarige oorlog staat dit soort potten bekend als Spaanse legerpotten.

Ook op andere plekken langs de Vecht zijn ze gevonden. Vincent van Vilsteren, tot vorig jaar conservator van het Drents Museum, vertelt in het juni-nummer van Rondom den Herdenbergh het verhaal van deze potten. In het tijdschrift van de historische vereniging dit keer aandacht voor de Burgerwachten die 100 jaar geleden zijn opgericht om Nederland te beschermen tegen 'het rode gevaar', maar ook voor zaken die minder lang zijn geleden, zoals het burgerprotest tegen de ziekmakende steekmuggen in Kloosterhaar in 1987.

Het verhaal over de Oostenbrink-dynastie gaat verder met deel 2, terwijl een begin wordt gemaakt met de geschiedenis van de Casper Diemerschool in Bergentheim. Samen met bijdragen over de distributie, een 100-jarige schoorsteen in Lutten, de reconstructie van het Wilhelminaplein en de dialectrubriek zorgen ze voor een gevarieerd nummer. Het tijdschrift valt een deze dagen bij de leden in de bus. Losse nummers zijn verkrijgbaar in het museum aan de Voorstraat tijdens de openingsuren van 13.30 tot 16.30 uur.