Hardenberg

Sluizen bij Hardenberg uitdaging voor roeiers

Door de redactie

De nieuwe sluizen bij Diffelen en Junne zijn bijna klaar. Hierdoor wordt de Vecht, voor kleine vaartuigen, bevaarbaar tot Zwolle. Een zeer afwisselende tocht is nu mogelijk voor roeiboten. Vanaf de thuisbasis van Roeivereniging Salland bij de Jachthaven in Gramsbergen, via Hardenberg, Diffelen, Junne, Ommen, Vilsteren en Dalfsen naar Zwolle. Een tocht van ruim 60 km die in twee etappes gevaren zal moeten worden.

De sluizen in Diffelen en Junne gaan begin juni open. Om een deel van deze tocht te verkennen heeft Roeivereniging Salland eind april een verkennende tocht richting Hardenberg gemaakt. Met een mooie voorjaarszon en twee roeiboten varen ze via sluis de 'Haandrik' naar Hardenberg. Voor de boten is het verval in de Vecht twee meter, dat werd schutten. Met behulp van de sluiswachters ging dat stroomafwaarts prima. Als de deur zich opent is het stuivertje wisselen met de Duitse Vechtzomp: zij eruit en de roeiers van oeiverenigingj de sluis in. Verder gaat de toch heel mooi achter Gramsbergen en Ane langs, op weg naar de 'Zwieseborg' en Hardenberg.

Bij natuuractiviteiten centrum 'De Koppel' is er een koffie met notentaart stop. Eerst nog varen de roeiers door de sluis in Hardenberg. Dat gaat prima als je de riemen inhaalt en peddelt. Als de koffie op is, varen we nog een stukje richting Oud Bergentheim.

In juli zullen de roeiers dit traject verder verkennen. De roeiers in de 'Haandrik' liepen nog vast in een ondiep stuk van de Vecht bij Hardenberg, het stuk waar vroeger de Radewijkerbeek stroomde. Toch zijn ze maar even uit de boot gestapt om hem vlot te trekken. Terug bij sluis de 'Haandrik' konden ze zo binnen varen, de sluiswachters hadden de deur al open. Het was een hele ervaring. Het water kwam met geweld binnen stromen, maar dat is geen probleem als je maar wel de landvasten gebruikt om de boot mee vast te leggen. "Een heerlijke tocht om van ons mooie Vechtdal te genieten", de roeiers van Roeivereniging Salland.