Hardenberg

Slipjacht in Hardenberg

Door de redactie

Op zaterdag 2 maart werd onder prachtige weersomstandigheden de Vechtdal Slipjacht verreden. De slipjacht werd wederom georganiseerd door de Sallandruiters en Manege de Gulden Spoor in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereniging en Stad Hardenberg Promotie.

Om 13.45 uur verzamelden alle ruiters zich op de parkeerplaats bij Clara Feyoena Heem waar wethouder Martijn Breukelman de ruiters en alle toeschouwers toesprak. Hij roemde het event dat de sfeervolle ambiance van het Engelse platteland uitstraalt. Nadat de slipjacht in 2018, in verband met de slechte weersomstandigheden, moest worden afgelast stonden ruiters, paarden en honden dit jaar te trappelen om van start te gaan. En na het aanblazen van de jacht kon er dan ook echt gestart worden, hét moment waarop iedereen stond te wachten. Al jarenlang wordt er niet meer gejaagd op een levende vos, maar wordt gewerkt met een spoor, gemaakt door een zogenaamde 'slip'. Een lap stof, gedrenkt in geurstof waarmee een sliptrekker het spoor trekt. Daarbij wordt zoveel mogelijk het gedrag van een vos geïmiteerd. Al van verre hoor je, enthousiast het spoor volgend, de honden aankomen. In combinatie met de volgende paarden een waar spektakel om te aanschouwen.

Dit jaar werd voor het eerst een nieuw parcours verreden welke langs beide zijden van de Vecht voerde. Een prachtige route die voor alle deelnemers voldoende uitdaging zou brengen met mooie landerijen, bossen en verschillende sloten en obstakels. Deze nieuwe route was langer dan voorgaande jaren en bestond uit drie runs, eerst twee lange runs en tot slot een derde korte run. Het spoor leidde via de Oude Rheezerweg door Rheeze, door Oud Bergentheim en Brucht en in de laatste run via de Rheezermaten terug naar de eindbestemming, het weiland tegenover Clara Feyoena Heem. Alwaar alle ruiters rond de klok van half vijf trots en voldaan terugkeerden en de honden na hun inspanning werden beloond met een groot stuk koeienpens.