Hardenberg

Slagharen/Turfgat bruised van start

Door de redactie

Slagharen kende vrijdagavond 1 maart een geweldige aftrap van het 46e Carnaval in Hofresidentie Ome Dries. Nadat wethouder Jan ten Kate de dorpssleutel van Slagharen voor enkele dagen overhandigde aan Prins Stefan de eerste zal hij de komende vier dagen de scepter zwaaien samen met zijn adjudant Kevin over het Turfgat.

"Met deze sleutel geef ik hem het volste vertrouwen in zijn capaciteiten als leider van het Turfgat met zijn adjudant Kevin", liet de wethouder in de volle hofresidentie 't Turftrappersnest Ome Dries weten.

Alvorens het feest los barste gaf prins Stefan de eerste de wethouder nog wel wat huiswerk mee via de traditionele jaarrede. De Prins liet weten dat de leegloop van de plaatselijke horeca de laatste jaren bedroevend is. De tranen springen mij in de ogen bij het passeren van het hermetische dichtgeplakte pand van De Gevulde Pot en daarbij ook de Kamer die helaas zijn deuren moest sluiten. Ook de grote zaal van Ome Dries is omgetoverd tot een sportschool. Een tweede aandachtspunt van de Prins richting wethouder Jan ten Kate was de aanblik van ons dorp bij binnenkomst. Alle bezoekers en dat zijn er honderdduizenden passeren twee rotondes en middenbermen op weg naar Nederlands bekendste trekpleister Attractiepark Slagharen. Wildgroei van onkruid voert de boventoon en al die bezoekers zouden kunnen denken dat ze Wildlands Emmen naderen in plaats van het Attractiepark Slagharen' liet de Prins weten.

Inbraken in Slagharen

Wat de Prins eveneens zorgen baart is de toename van inbraken in het Turfgat en omgeving. Het afgelopen jaar meer dan twintig keer. Wellicht weet men dat het mobiele telefoonnetwerk al jaren onvoldoende functioneert in het Turfgat en dat ze denken dat we toch geen politie kunnen bellen.

Positieve ontwikkeling

Naast kritische opmerkingen had Prins Stefan de eerste ook positieve zaken te melden in zijn jaarrede. Her terugbrengen van de monumentale vijver in de voortuin van bij Huize de Eik, de intrede van de koopzondag in Slagharen. Ook de aanleg van de looptunnel bij de entree van het Attractiepark en het mooie appartementencomplex, waar eerder het winkelpand stond van Mastenbroek zijn een mooie aanwinst.

Onderscheiding André Hertsenberg

De Prins had een verrassing voor André Hertsenberg. André heeft met het jarenlange uitbaten van Café Ome Dries een enorme bijdrage geleverd aan het sociale leven in Slagharen. "Vele relaties zijn ontstaan, bruiloften gevierd en diepgaande gesprekken gevoerd aan de bar. Ook is André een echte carnavalsliefhebber en zat je jarengeleden in de Raad van Elf. Eveneens heb je als caféhouder, samen met Vul die Pul, carnaval Slagheren weer een positieve draai weten te geven. Daarnaast is Ome Dries onder André en Feikje altijd een betrouwbare sponsor voor het Slagharense verenigingsleven geweest. Dit zijn naar mijn mening voldoende redenen om juist jij André Hertsenberg in de schijnwerpers te zetten en je te onderscheiden en in de ridderstand te verheffen met de titel 'Jonkheer van pandjesbaas toto polonaiseloper", aldus Prins Stefan de eerste.