Hardenberg

Slagharen heeft legale graffitimuren

Door de redactie

Lokaal kunstenaar Ruud Kerssies, 26 jaar uit Slagharen en initiatiefnemer heeft een idee opgepakt voor twee graffitimuren te plaatsen bij de skatebaan aan de Turflaan in Slagharen.

De kunstenaar heeft in overleg met Plaatselijk Belang Slagharen hiervoor groen licht gekregen van de gemeente Hardenberg. Na de plaatsing op woensdag 6 november van de twee grote betonnen hoek graffitimuren werd zaterdag 14 maart officieus de eerste kleurrijke kunstwerken aangebracht. Wethouder Luiten zou de officiële opening verrichten tijdena het openingsevenement. Maar door het corona virus werd dit evenement helaas afgelast. Deze is uitgesteld naar een later tijdstip.

Workshops voor jong en oud

Kerssies maakt bij zijn eigenbedrijf RSK Design met spuitbussen kunstwerken op producten zoals motoren, auto's of muren. Bij de twee muren aan de Turflaan 1 in Slagharen wordt de mogelijkheid geboden om workshops te geven. De hoekmuren van in totaal 80 vierkante meter geeft de mogelijkheid met spuitbussen teksten en figuren in alle vormen en maten aan te brengen.

"Vanuit scholen zijn vragen gekomen om ook creatief bezig te zijn. Graffiti is een thema dat kinderen aanspreekt maar ook ouderen kennis kunnen maken met deze voor hen nieuwe vorm van kunst" aldus Ruud Kerssies. Als je de kunstenaar vraagt als de legale graffitimuren niet een uitnodiging is voor jongeren om ook op andere plaatsen hun handtekening te zetten is het antwoord snel gegeven. "Je kunt het nooit helemaal voorkomen maar met een goede voorlichting zal het best meevallen", laat Ruud Kerssies weten.

Leuzen op graffiti

Helaas werd binnen 24 uur nadat de eerste kleurrijke kunstwerken waren aangebracht, het graffiti werk met leuzen beschilderd. Ruud Kerssies was ontdaan op wat er allemaal op stond. "Het is triest", waren veel woorden van mensen die erlangs liepen toen de graffitimuur was beschilderd met leuzen. "Degenen die het beklad hebben zijn gevonden en we zullen ervoor zorgen dat er nieuwe kunstwerken geplaatst worden", aldus Ruud Kerssies.