Hardenberg

Siem neemt afscheid van 'zijn' dieren

Door de redactie

Op zondag 3 november neemt Siem Wever na 25 jaar afscheid van de Kinderboerderij Baalder. "Ik heb geen idee of ze ook nog iets voor mij regelen, maar deze dag is de laatste 'voederdag' voor mij", vertelt Siem Wever enthousiast. "Ik heb aan het begin van het jaar aangegeven dat ik er mee zou stoppen. De boerderij is mijn lust en mijn leven maar het is mooi geweest. Maar het afscheid komt nu wel heel dichtbij".

Siem is opgegroeid in Schoorl. En na het trouwen woonde hij in Alkmaar en Heerhugowaard. Siem heeft drie kinderen en is in oktober 1994 in Hardenberg komen wonen. Siem is begonnen met werken bij de Wavin, maar werd na korte tijd arbeidsongeschikt. "Ik heb mij destijds gemeld als vrijwilliger bij de Kinderboerderij, toen nog een houten unit met wat dieren, en ben ook niet meer weggegaan". Siem is geboren op een boerderij. "Ik was één van de acht kinderen. Maar destijds ging men over naar schaalvergroting en was het runnen van een boerderij niet voor mij weggelegd. Ik ging bij een groothandel werken. Maar het verzorgen van dieren hoort echt bij mij".

Hoogtepunten

De laatste 25 jaar zijn er veel dingen gebeurd op de Kinderboerderij in Baalder. Maar voor Siem was de opname van het Tv-programma 'Hart van Nederland' wel iets om nooit te vergeten. "Het was in het jaar 2004. Ik had al een brief geschreven naar 'Hart van Nederland', maar die werd afgewezen. Op de tweede brief kwam reactie, maar hier wist ik niets van. Mijn dochter Linda had alles geregeld. We werden vier dagen op vakantie gestuurd. Daarna werden we naar een café in Ommen gebracht en toen stond er een cameraploeg met Wendy van Dijk in één keer voor mijn neus. We reden naar Hardenberg en daar stond het 'zwart' van de mensen. En ik vroeg mij af wat er was gebeurd. Alles was geblindeerd. Ik wist niet wat mij overkwam. Toen werd het doek weggehaald en toen stond er een nieuwe unit".

Een ander hoogtepunt voor Siem was in het jaar 2012. In dat jaar bracht Willem Alexander een bezoek aan de Kinderboerderij in het kader van 'Appeltjes van Oranje'. "In dit complot zat Richard van Dijk, coördinator van de kinderboerderij Baalder. Als vrijwilligers wisten we hier niets van. We moesten in de buurt blijven. Toen we bij de boerderij kwamen stond er overal politie. Later kwam, toen nog, prins Willem Alexander en viel alles op zijn plek. Echt bijzonder om mee te maken. De nu koning Willem Alexander ging met vrijwilligers in gesprek. En mijn legendarisch woorden van toen waren 'Er loopt hier een bok, maar als u hem niet ziet dan ruikt u hem wel. Hier moeten we soms nog enorm om lachen". Verder zijn natuurlijk de activiteiten op de Kinderboerderij altijd leuk. Maar bijzonder was altijd het eieren zoeken op de kinderboerderij en de jonge dierendag met alle kinderen uit de buurt.

'Mijn jongens'

Vanaf 2008 werkt de kinderboerderij samen met de Baalderborggroep. "Dit vind ik bijzonder en mooi. Ik werk dan samen met 'mijn' jongens. Hier moest ik eerst aanwennen. Maar het is nu super met de meiden en de jongens", vertelt Siem. De cliënten van de Baalderborg verzorgen de dieren sinds het jaar 2008. In het weekend doen dit vrijwilligers en daar is Siem er één van. Voor 2008 waren er elke middag kinderen uit de buurt die de dieren per toerbeurt verzorgen. "Dit was ook fantastisch. En wat nog leuker is, deze kinderen hebben ondertussen zelf kinderen en die zie ik dan nu weer op de kinderboerderij".

Dieptepunt

Dieptepunt is natuurlijk als er dieren doodgaan. Maar wat de meeste indruk op Siem heeft gemaakt was de dood van Bertha, het hangbuikzwijn. Bertha was al jaren op de kinderboerderij. Maar toen Bertha stierf gebeurde er iets bijzonders. "Toen Bertha overleed ging onze hond Poemba erbij liggen, ook om afscheid te nemen. Dit hakte er wel in", vertelt Siem. "Verder heb ik nooit dieptepunten gehad. Ik probeer het altijd positief te bekijken. Al hoewel ik het niet altijd gemakkelijk heb. Maar de mensen hier, en vooral Richard, zijn mijn steun en toeverlaat en dieren geven ook troost". Richard van Dijk: "De Baalderborg groep verzorgt de gebouwen etc. Maar de dieren zijn van het Zone-college. Ik weet nog precies dat Siem vroeg of hij vrijwilliger mocht worden. En vanaf die tijd hebben wij een contract voor het leven. Hij is niet meer uit beeld geweest. Hij is er altijd, weer of geen weer, is nooit chagrijnig en heeft een positieve instelling".

Siem en klompen

Siem vertelt dat hij zo lang als hij loopt al op klompen loopt. Dit betekent dat hij al ongeveer zestig jaar op klompen loopt. ''Ik heb uitgerekend. Ik heb ongeveer 100 klompen versleten. Ik loop altijd op klompen behalve in het jaar 2013 is mijn dochter getrouwd en toen heb ik schoenen aangehad. Maar ik ben in het jaar 2014 nog naar London geweest op de klompen. Dit trok veel bekijks". Siem zijn hobby is wandelen, hij loopt wel ongeveer 15 tot 20 kilometer per dag op de klompen. "Het bijzonder is dat ik klompen krijg. Zo heb ik nu van Snackbar Rian het derde paar klompen met de naam Snackbar Rian gekregen. Dit is toch fantastisch".

Het geluid van de klompen blijft

Siem is niet uit beeld bij de kinderboerderij. Hij gaat zich nog steeds bezig houden met het Moestuinproject. Dit Moestuinproject wordt verzorgd door wijkvereniging Baalder, de Baalderborgroep en het Zone-college. Aan dit project werken onder andere leerlingen van de scholen in Baalder. "Dit is zo bijzonder, de samenwerking met de kinderen van de scholen. De uitspraken die de kinderen doen zijn zo leuk. Ik doe dit samen met mijn dochter Linda. Dit zal ik ook blijven doen. Je ziet in het begin de zwarte grond en dan hoe het aan het eind van het jaar eruit ziet. Fantastisch". Siem zal zich dus nog niet vervelen. Naast de tuinen doet hij nog andere vrijwilligerswerk en wandelt hij veel.

Siem vindt het fantastisch hoe iedereen altijd vertrouwen in hem had. En dan vooral Richard, Annemarie die ook jaren met hem heeft samengewerkt en natuurlijk dochter Linda. Siem neemt afscheid van de kinderboerderij maar het geluid van de klompen zal men in de buurt nog vaak horen.