Hardenberg

Shrek laat auditanten zweten

Door de redactie

Peentjes zweten! Dat deden de ruim dertig auditanten die afgelopen weekeinde in aanmerking wilden komen voor een van de hoofd- en bijrollen in de musical `Shrek`. Muziektheater VAKK uit Dedemsvaart voert deze wereldberoemde musical op in het laatste weekeinde van oktober in theater De Voorveghter in Hardenberg.

De auditanten hadden zich via de site van VAKK aangemeld en mochten in 15 minuten laten zien wat zij op artistiek gebied in huis hadden. Nog een laatste blik op de tekst, nog even op de telefoon luisteren naar een van de songs en daar gingen ze. Een deskundige jury bestaande uit het bestuur van VAKK, aangevuld met het creatief team, beoordeelde iedere kandidaat. Regisseur Timothy Kok lette hierbij niet zo zeer of de tekst wel 100 procent gekend was. Belangrijker vond hij het of de auditant in staat was zijn aanwijzingen op te volgen. En ook muzikaal leider Luko Hans had meer belangstelling voor de muzikaliteit dan het feit of iedere noot juist getroffen werd. "Daar gaan we het komende half jaar aan werken", zo zei hij. "Nu wil ik vooral timbre en klankkleur van de kandidaat testen". Sommige auditanten deden voor het eerst mee, anderen zijn al vele jaren van de partij. Want ook al zat men in een van de eerdere producties van VAKK, zoals afgelopen jaar de musical Ciske de Rat, toch moet men steeds weer opnieuw auditie doen. Zoals VAKK-secretaris Henk Kok zegt: "Successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst". En dus liet ook hij zich door de jury beoordelen.

De auditanten varieerden in de leeftijd van 18 tot 65 jaar.

Noa Ouwerkerk, met zijn 19 jaar een van de jongere deelnemers, hoopte dat hij de rol van Pinokkio mag spelen. Na zijn auditie had hij goede hoop. "Het ging best wel goed, alleen in het begin was ik even de tekst van het liedje kwijt. Maar ze hielpen me goed op weg. En toen ging het vanzelf. En ik moest ook een stukje praten met een heel licht stemmetje. Dus wie weet...Pinokkio...."? Auditant Priscilla Pleeging valt hem bij. "De jury is wel streng, maar je gaat altijd met een goed gevoel naar huis. Positief kritisch zou ik de jury willen noemen". Zij wil graag de moeder van Shrek worden, maar of dat gehonoreerd gaat worden, daarvan is ze niet zeker.

Peter Kip, met zijn 38 jaar een middenmoter, gaat voor een van de hoofdrollen. Gezien zijn tengere gestalte denkt hij niet dat hij in aanmerking komt voor Shrek. Maar de rol van de ezel of van Koning Farquaad zou toch moeten lukken, denkt hij. Ook hij deed al eerder mee. Zo speelde hij Zorro in de gelijknamige musical en een jaar daarvoor was hij musketier Porthos in de musical 'De Drie Musketiers'.

Andere leden van VAKK komen langs voor een praatje en een kopje koffie. Beppie Paquot doet geen auditie "Ik zit gewoon in het ensemble, dat vind ik al heel leuk. Een rol hoeft voor mij niet. En dus hoef ik ook geen auditie te doen, want dat lijkt me zo eng".

Na zijn auditie wacht de auditant een paar spannende dagen. Wie krijgt welke rol toebedeeld? En dan is het repeteren geblazen. De repetities vinden iedere woensdag plaats in Podium Gashouder in Dedemsvaart van 19.30 – 22.00 uur. Wie mee wil doen is dan van harte welkom. Voor meer informatie zie www.muziektheater vakk.nl