Hardenberg

Scoor een Boek! trapt af in Hardenberg

Door de redactie

Op maandag 15 februari is 'Scoor een boek' begonnen. Het leesproject 'Scoor een Boek!' bundelt de populairste sport van de wereld, voetbal, met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit de gemeente Hardenberg te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. Eredivisievoetbalclub Heracles Almelo en de Bibliotheek zetten hiervoor samen hun kracht in.

Astrid van Dam Bibliotheek Henge

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen Heracles en de bibliotheek dat bereiken. In de komende 9 weken gaan 276 leerlingen uit groep 5 en 6 van 9 basisscholen in de gemeente Hardenberg zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door een voetbalspeler van Heracles. Dit jaar is verdediger Mats Knoester het boegbeeld voor Scoor een Boek bij Heracles. Het project is onderdeel van het programma van Stichting Kind en Cultuur Hardenberg.

Aftrap, rust en fluitsignaal

Het leesproject is opgebouwd als een voetbalwedstrijd, met een aftrap, rust en een fluitsignaal. Op de deelnemende scholen introduceert een medewerker van de bibliotheek de aftrap, en neemt een videoboodschap mee van een voetballer van Heracles. In deze coronatijd zal de leerkracht zelf deze introductie doen, of komt de bibliotheekmedewerker online in de klas. De klas krijgt een krat met allerlei leesboeken om de leesuitdaging aan te gaan. De leerkracht krijgt tips en leuke materialen om er in de klas actief mee aan de slag te gaan. Zo kan wekelijks 'de opstelling' worden gemaakt: welk boek staat op welke positie? Leerlingen gaan met elkaar in gesprek over het gelezen boek en geven elkaar tips.

Na vijf weken is het rust en bepalen Heracles en Bibliotheek Hardenberg de tussenstand. Na negen weken lezen klinkt het fluitsignaal. Hoe de feestelijke afsluiting gaat verlopen is op dit moment nog niet bekend.

Thuiseditie

Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen meedoen met Scoor een Boek! Digitaal, via Scoorthuis.nl, met allerlei leuke opdrachten en spelvormen. De thuiseditie start na de rust.

Eredivisieclubs

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen de volgende clubs deel: AZ, PSV, FC Utrecht, Willem II, Heracles, Heerenveen, FC Groningen, FC Emmen, ADO, Fortuna Sittard, VVV Venlo, RKC Waalwijk. Afhankelijk van het gebied heeft de Bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Met het project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.