Hardenberg

Scholing volwassenen groeit, maar er zijn veel onduidelijkheden

Door de redactie

Veel branches in de regio hebben te maken met personeelstekorten. Om de knelpunten op te lossen wordt ook het beroepsonderwijs ingezet: met omscholing naar kansberoepen en met bijscholing gericht op slimmer werken. Bij Deltion College schrijven steeds meer volwassenen zich in voor een cursus of opleiding.

'Je bent nooit uitgeleerd.' Kort samengevat is dat de kern van de Leven Lang Ontwikkelen-ambitie (LLO) van de overheid. Als iedereen zorgt dat zijn vakkennis op peil blijft, hoeft niemand zich nog zorgen te maken over een plek op de arbeidsmarkt. Dan kunnen we langer doorwerken en blijft ons bedrijfsleven innovatief. Deze boodschap is geland bij een deel van de werkgevers en de beroepsbevolking. Dat merken ze ook bij Deltion College, waar steeds meer volwassenen aankloppen met vragen over hun loopbaan en scholing op mbo-niveau.

Kort gesprek vaak heel verhelderend

'Het is mijn ervaring dat iedereen open staat om nieuwe dingen te leren', aldus Aloys Vierstraete, LLO-adviseur bij Deltion. 'Maar het zijn vooral praktische vragen die mensen tegenhouden: hoe combineer ik studie met baan en gezin? Welke ontwikkelrichting past bij mij? Wie betaalt de cursus? Voldoe ik aan de toelatingseisen? Ik adviseer iedereen om deze vragen gewoon hardop te stellen. Veel gesprekken die wij voeren, hebben een coachend karakter. We helpen mensen om hun loopbaandoel scherp te krijgen en de mogelijkheden te zien. De meeste gesprekken zijn kort, soms is er behoefte aan een capaciteitenonderzoek of een uitgebreid loopbaanadvies.'

Veel mogelijk

Bij navraag blijkt er dikwijls van alles mogelijk. Werkgevers hebben opleidingspotjes of kunnen een beroep doen op subsidies of O&O-fondsen. Hetzelfde geldt voor het UWV die werkzoekenden graag aan de slag ziet gaan in een kansberoep. Bij werkgevers in de zorg en techniek staan de deuren wijd open voor volwassenen die toe zijn aan een carrièreswitch. Wim Bakker: 'Tijdens de laatste informatieavond meldde zich een administratief medewerker die in de weekenden graag klust. Hij volgt nu een leer-werktraject bij een installateur.' Anita Haan: 'We zien regelmatig dat scholing een hele nieuwe wending geeft aan een mensenleven: een afgekeurde vrachtwagenchauffeur die groepsleider werd in de gehandicaptenzorg, een winkelmedewerkers die betekenisvol werk wilde doen in de zorg of een schooljuf die nu haar kost verdient als zelfstandige beroepsschilder.'

Gouden tip

'Blijf in beweging en bespreek jouw ontwikkelwensen met je werkgever.' Dat is het beste advies dat Iris Jansen kan geven, en vooral aan mensen die al 25 jaar of langer aan het werk zijn. 'De technologische ontwikkelingen gaan momenteel zo duizelingwekkend snel. Gelukkig zijn er steeds meer korte cursussen die je helpen om bij te blijven. Maar je kunt je ook juist richten op andere vaardigheden die je gaandeweg hebt ontwikkeld. Zoals het coachen van collega's of het managen van projecten.' Een loopbaanadvies kan enorm helpen. 'Voor 45-plussers is er momenteel een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid.' Geïnteresseerden kunnen meer lezen op www.deltion.nl/opleidingsadvies of hun vragen stellen op de informatieavond van 17 juni bij Deltion College in Zwolle.

Foto: Leven Lang Ontwikkelen-adviseurs Aloys Vierstraete, Iris Jansen, Anita Haan en Wim Bakker staan klaar voor volwassenen die nooit zijn uitgeleerd.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer