Hardenberg

Schaaktoernooi geopend door wethouder te Rietstap

Door de redactie

Met de eerste zet op bord 1 heeft wethouder Alwin te Rietstap zaterdagochtend 16 februari het 46e Qonnected Schaaktoernooi voor geopend verklaard. Meer dan honderd schakers uit het hele land stroomden hiervoor toe in zaal Mulder.

De prijsuitreiking vindt rond 17.00 uur plaats. Inzet van de strijd is de eerste prijs van driehonderd euro.

Dit toernooi is een succesvol initiatief van schaakvereniging Hardenberg met ondersteuning van hoofdsponsor Qonnected, subsponsors en de gemeente Hardenberg. Het Qonnected schaaktoernooi geniet landelijke bekendheid door de hippe versnelde schaakvariant die het hanteert. Een format dat, tot tevredenheid van de organisatie, nu ook in de traditionele schaakwereld in rap tempo aan terrein wint. Vorig jaar mocht de organisatie van deze klassieker een recordaantal deelnemers verwelkomen, waaronder een groot aantal extreem jonge jeugdtalenten, een behoorlijke Duitse delegatie, maar ook enkele serieuze Grootmeesters. Deze trend resulteerde de afgelopen editie in de jongste winnaar ooit, Hing Ting Lai, een 20-jarige Internationaal Meester uit Amsterdam. Dat de korte bedenktijd van 20 minuten als een rode lap werkt op een schaker is, onder een toenemend belangstellend publiek, niet onopgemerkt gebleven. De tijdsdruk waaronder de schakers dienen te presten leveren dan ook een veelvoud op van onoverzichtelijke stellingen, waarbij onbedoelde stukoffers tot bizarre ontknopingen leiden.

Schaakvereniging Hardenberg heeft in haar meer dan tachtig jarig bestaan een flinke fundering gelegd voor de schaaksport in Overijssel. Haar rijke historie bestond uit een 3-voudig bezoek van Wereldkampioen dr. Max Euwe eind jaren zestig. Wat recenter etaleerde Grootmeester Jan Timman nog zijn talent aan schakend Hardenberg waar hij in 'De Schakel' een simultaanseance gaf. Twee jaar geleden gaf Nederlands jongste kampioen, GM Jorden van Foreest, acte de présence op de Hardenbergse markt tijdens het NK Snelschaak. Voor de 46e keer mag Schaakvereniging Hardenberg gastheer zijn van één van de grootste Rapid schaakevenementen van Nederland. Op 16 februari zullen meer dan honderd schakers, zowel recreanten als internationale titelhouders, in Zalencentrum Mulder de wetten der logica proberen te tarten van dit eeuwenoude oorlogsspel.