Hardenberg

SC Lutten sluit seizoen af met gelijkspel

Ingezonden

SC Lutten heeft zaterdag 25 mei op sportpark De Kei het voetbalseizoen 2018/2019 afgesloten met een gelijkspel. Tegen Fit Boys, dat lange tijd op 1-2 stond, werd het in de slotseconden 2-2. Jan van de Berg zorgde voor toch nog een positief slotakkoord voor de thuisclub.

Hoewel in feite sprake was van een wedstrijd om "des keizers baard', hadden beide coaches toch een doel gesteld. Hoofdtrainer Jaap Scholing wilde met "zijn" Lutten op de zesde plaats eindigen en zijn collega van Fit Boys wilde een theoretische kans op het spelen van de nacompetitie ontlopen. Welnu, beide eindverantwoordelijken zijn in die opzet geslaagd, maar met name SC Lutten had daarbij wel de medewerking nodig van andere verenigingen. Zo verzuimden Hardenberg'85 en SCD'83 met verlies en gelijkspel tegen respectievelijk Hollandscheveld en Nieuwleusen de Luttenaren op de ranglijst te passeren. En Fit Boys had aan één punt genoeg om BSVV (8-0 verlies tegen SVM) en Hollandscheveld (ondanks de winst tegen Hardenberg'85) achter zich te houden.

Hoogstaand was de strijd zaterdag tussen SC Lutten en Fit Boys vrijwel geen moment. Net als een week eerder tegen Avereest, was SC Lutten in de eerste helft de bovenliggende partij. Ondanks het feit dat er ¿ behalve de zesde plaats ¿ niets meer op het spel stond, werd toch met veel inzet gespeeld. In de 28ste minuut deed Nick Weekamp wat hij een kwartier eerder al had moeten doen: scoren. Even later werd een treffer van dezelfde speler wegens buitenspel afgekeurd. In plaats van 2-0, werd het een minuut later door Jos Gerding 1-1. Ook in de tweede helft werd een treffer van SC Lutten wegens buitenspel geannuleerd. Naarmate de tijd verstreek, werd het spelniveau minder. Enigszins tegen de verhouding in kwam Fit Boys halverwege de tweede helft door een afstandsschot van Jako van Faassen op 1-2. Daarna deden de spelers van Fit Boys de naam van de club uit Beilen geen eer aan. Meerdere malen zeeg een speler van de Boys met kramp- en andere vermoeidheidverschijnselen naar de grond. Ze maakten een allesbehalve fitte indruk. Achteraf bleek dat de heren de voorafgaande avond een feestje hadden gehad. In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg SC Lutten nog een vrije bal, die vanaf zo'n twintig meter perfect door Jan van de Berg tot doelpunt werd gepromoveerd. Het doelpunt werd bejubeld alsof een periodetitel was behaald. Feit is in ieder geval dat iedereen met een beter gevoel het slot van deze competitie vierde.

Terugblik

SC Lutten behaalde in deze competitie uit 26 wedstrijden 37 punten, met uiteindelijk dus een zesde plaats als eindresultaat. Er werd tien keer gewonnen, zeven keer gelijkgespeeld en negen wedstrijden gingen verloren. Er werd 41 keer gescoord en Lutten moest een gelijk aantal tegentreffers incasseren. De treffers kwamen op naam van Ronald Kosse (8), Nick Lamberink (7), David Koopman (5), Rick Lamberink (5), Frank Altena (4), Jan van de Berg (3), Rick de Gooijer (3), Ewout Spijker (1), Thorben Scholten (1), Fons Veltink (1), eigen doelpunt tegenstander (1).

SC Lutten kende een voortreffelijke start van de competitie. Na acht wedstrijden waren de Luttenaren nog steeds ongeslagen en deden met 20 punten goed mee om de bovenste plaatsen. In de negende wedstrijd kreeg de ploeg van Jaap Scholing in Marknesse de eerste nederlaag te verwerken tegen SVM. De daarop volgende drie wedstrijden voor de winterstop leverden slechts twee punten op.

SC Lutten beleefde na de vier weken pauze een voortreffelijke herstart van de competitie. In een enerverende wedstrijd bracht SC Lutten op sportpark De Kei koploper Elim de eerste nederlaag toe. De euforie was van korte duur. Een week later kregen de Kei-bewoners namelijk thuis klop van Nieuwleusen. Vervolgens ging het behoorlijk bergafwaarts met SC Lutten. Van de resterende twaalf wedstrijden gingen er maar liefst zes verloren en werd er drie keer gelijk gespeeld, al met al 24 verliespunten.

Alleen tegen SV Marknesse werden in de jaargang 2018/2019 geen punten behaald. Zowel thuis als uit werd van de ploeg uit Marknesse verloren. Bant en SVN'69 moesten twee keer buigen voor SC Lutten, dat zelf niet wist te winnen van Hardenberg'85, BSVV en Hollandscheveld. "Laagvlieger" BSVV bracht SC Lutten op 20 april met 5-0 de grootste nederlaag toe. De grootste zege boekte SC Lutten in en tegen Bant (1-5).

Memorabele wedstrijden

Verder waren er enkele memorabele wedstrijden. Zoals bijvoorbeeld op 22 december de met 1-2 verloren wedstrijd tegen Hoogeveen, waarin scheidsrechter Braaksma geheel ten onrechte rode karten uitdeelde aan Jan van de Berg en Frank van de Most. Op grond van videobeelden van Hoogeveen werden de kaarten door de Tuchtcommissie van de KNVB geseponeerd. Ook de thuiswedstrijd tegen SV Marknesse kende een bijzonder verloop. SC Lutten scoorde drie keer, maar verloor toch met 1-3. Hoe dat kan ? Mede dankzij eigen doelpunten van Ramon Soer en Nick Weekamp.

Rest nog te vermelden dat Elim op grond van een beter doelsaldo kampioen is geworden. Bant is gedegradeerd. BSVV en SVN'69 spelen promotie/degradatiewedstrijden en de periodetitels gingen dit jaar naar Elim, SV Nieuwleusen en SV Marknesse.

Tot slot wensen we vanaf deze plaats een ieder een zonnige en gezonde vakantie toe en tot ziens bij aanvang van de competitie 2019/2020.