Hardenberg

Saxenburgh start uitgebreide handhygiëne campagne #Doesschoon

Door de redactie

Vijf weken loopt de campagne #Doesschoon binnen zorgorganisatie Saxenburgh. Sinds 11 juni staat handhygiëne extra onder de aandacht in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en de verschillende ouderenzorglocaties van Saxenburgh. Doel van de campagne is bewustwording van het belang van handhygiëne te vergroten bij de medewerkers.

Goede handhygiëne betekent dat de zorgprofessional de handen voor en na patiëntcontact wast of desinfecteert. En dat niet alleen. Zo moeten de onderarmen vrij zijn van sieraden en piercings, de nagels kort geknipt en schoon zijn en zijn nagellak of kunstnagels uit den boze. Dat vertelt deskundige infectiepreventie Maaike Schonewille, werkzaam binnen Saxenburgh. Zij heeft samen met haar collega's de campagne #Doesschoon voorbereid. "Handhygiëne is de beste manier om zorginfecties te voorkomen. Het is één van de belangrijkste voorwaarden voor goede hygiëne en leidt tot vergroting van de veiligheid van patiënt of cliënt", licht ze toe. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benoemt vijf momenten van handhygiëne. Deze zijn uitgangspunt voor de campagne.

Tante Biotica

Landelijk scoren ziekenhuizen gemiddeld rond 60% op toepassing van goede handhygiëne (compliance). Het DialyseCentrum Hardenberg (DCH), behorend tot Saxenburgh, zit daar met 90% ruim boven. "Wij spreken elkaar aan op ons gedrag. Dat werkt goed, omdat wij een open en veilig werkklimaat hebben", verklaart Sabine Hofsink, verpleegkundige in het DCH, deze uitstekende compliance. Dat mooie resultaat was reden voor afdeling infectiepreventie om een certificaat uit te reiken en het eerste exemplaar van het stripboek 'Suske en Wiske en Tante Biotica'. Deze strip is eerder op verzoek van het Ministerie van VWS ontworpen en wordt tijdens de campagneweken uitgedeeld op alle ziekenhuisafdelingen van Saxenburgh.

Met de campagne #Doesschoon verwacht Saxenburgh een belangrijke bijdrage te leveren aan een veilig verblijf van de patiënt in het ziekenhuis en cliënt in één van haar woonzorgcentra. De campagne is te volgen op de facebookpagina van Saxenburgh.