Hardenberg

Samenloop@Home brengt mensen weer dichter bij elkaar

Door de redactie

Dat het gevoel van intense verbondenheid en saamhorigheid zich niet laat veranderen door een anderhalve meter maatregel bewees de afgelopen weekend gehouden Samenloop@Home 2020. Waar normaal gesproken een duizendtal mensen op de been zouden zijn geweest in het sfeervolle park aan de Kruserbrink in Hardenberg, om daar vierentwintig uur lang in estafettevorm te wandelen en geld op te halen voor het KWF voor doelgericht onderzoek naar een geneesmiddel wat kanker ooit tot een chronische ziekte maakt waaraan men niet meer hoeft te sterven, werd er nu vanuit de huiskamers meegeleefd.

Voorzitter Bertrand Stoeten vertelt: "Het weekend van 12-13 juni 2020 stond bij heel veel mensen roodomrand op de kalender, want dan zou de Samenloop voor Hoop Hardenberg voor de tweede maal plaatsvinden. De voorbereidingen waren al in volle gang, toen Covid-19 een dikke streep door het weekend zette en het KWF alle Samenlopen uitstelde naar volgend jaar. Al snel waren wij het erover eens dat we dit weekend toch niet zomaar voorbij wilden laten gaan en besloten we er een @Home editie van te maken. Mee(be)leven vanuit je eigen huiskamer!".

Binnen een week had de organisatie een plan klaar en zo gaf vrijdagmiddag 12 juni klokslag 16.00 uur burgemeester Wiggers het startschot door samen met Stoeten de kenmerkende paarse vlag te hijsen.

Vervolgens was er, via de social mediakanalen van Samenloop Hardenberg, elk uur iets te beleven. Van terugblikken met film- en fotomateriaal naar de eerste editie in 2016 tot kleine interviewtjes met de commissieleden.

Onmisbaar onderdeel en met afstand één van de meest indrukwekkende ceremonieën tijdens een fysieke Samenloop is de kaarsenceremonie. De organisatie besloot dan ook deze ceremonie, uiteraard met inachtneming van alle huidig geldende regels m.b.t. Covis-19, wel door te laten gaan op het Kruserbrinkpark. Met een handjevol commissieleden en muzikaal talent Anja Dalhuisen in het park tezamen met honderden deelnemers thuis, bewees de Samenloop dat verbondenheid niet perse samen hoeft te gaan met fysieke aanwezigheid. Het resultaat was een méér dan indrukwekkend half uur, waarin stil werd gestaan bij al diegenen die hun leven verloren aan kanker alsmede de mensen die nog altijd een dappere, vaak moeizame strijd leveren, waar Anja het door haar geschreven Samenlooplied ten gehore bracht en de organisatie symbolisch vierentwintig minuten lang met fakkels door een verder donker park wandelde.

Dit alles was voor de deelnemers thuis live te volgen, waarbij de respons hierop overweldigend was. Mensen stuurden massaal kippenvelberichten en foto's in van hun kaarsenmoment thuis.

Zaterdagmiddag werd deze @Home editie van de Samenloop rond de klok van 16.00 uur afgesloten met de positieve boodschap dat er voor volgend jaar, in het laatste weekend van mei 2021, een voorzichtige datum gepland staat voor een daadwerkelijk fysieke tweede editie van de Samenloop voor Hoop.

Intieme setting

Elkaar steunen, stilstaan bij #kanker en het leven vieren d.m.v. openheid, saamhorigheid en eensgezindheid hoeft niet noodzakelijk massaal beleefd te worden. De kracht zit 'm vooral in de verbondenheid, intensiteit én beleving. Juist díe elementen waren vrijdagavond zó voelbaar tijdens een (noodgedwongen) intieme setting van de #kaarsenceremonie. Een altijd weer indrukwekkend moment, ingeleid met een prachtig eigen herschreven lied van Anja Dalhuisen. Aansluitend werd er 24 minuten i.p.v. 24 uur gewandeld, mét fakkels, door het Kruserbrinkpark waarmee werd stil gestaan bij zowel de strijdende alsook overleden kankerpatiënten. Tevens was het een waardige markering van een ook ditmaal perfect georganiseerde SamenLoop voor Hoop Hardenberg, welke ná #corona een nóg uitbundiger vervolg zal krijgen.