Hardenberg

Samen zijn in Zweden

Door de redactie

René en Erna de Boer uit Hoogenweg zijn maandag 30 maart vertrokken naar Zweden. Vanuit Zweden vertellen Erna en René hieronder hun verhaal.

"Na onze emigratie naar Zweden, beginnen we de winter in te rollen, en daarbij leren we ook steeds meer over de zweedse tradities rondom de kerst. Het belangrijkste met de kerst is het samenzijn met familie of vrienden. De eerste tekenen van kerst zagen we al eind november. Veel huizen werden toen al versierd met lampjes. Vanaf de eerste advent toveren veel Zweden hun huis om in kerstsfeer. Voor bijna alle ramen staan de typische trappetjes van adventskaarsen. Ook hangen er veel kerststerren voor de ramen. Nieuw voor mij waren de kerstgordijnen. Veel huizen hangen in december, meestal rode kerstgordijnen op. Voor ons als nederlanders hebben we daar toch andere associaties bij, dus die laten vooralsnog maar achterwege", vertelt Erna.

Kerstkalender

Omdat kerst een echt familiefeest is, wordt er ieder jaar de familieserie 'De Kerstkalender'uitgezonden in Zweden. Dit is vanaf de eerste advent tot kerstavond iedere ochtend om 7.15 uur te zien, en duurt 15 minuten. Uiteraard wordt 'savonds de herhaling uitgezonden. Tussendoor wordt er ook nog Santa Lucia gevierd. Een feest, afkomstig uit Sicilie, waarbij het donker wordt verdreven door het licht. Meisjes in witte jurken met een kaarsenkrans op het hoofd zingen in onder andere kerken en verzorgingshuizen het prachtige 'Santa Lucia'. Helaas zal dat dit jaar niet zo zijn vanwege de coronamaatregelen.

Kerstavond is de belangrijkste dag rondom kerst. Dan komt familie samen om kerst te vieren. Uiteraard met veel eten en drinken en kadootjes.

Traditioneel eten de zweden sill (haring), lax(zalm), maar ook vlees en allerlei andere lekkernijen. Als toetje wordt er rijstepap gegeten. Ze drinken Glögg (gluhwijn), Snapps en julmust. Julmust is een soort cola met worteldrank en is op elke hoek van de straat te koop.

Kalle Anka Jul

Op 24 december om 15.00 uur wordt er ieder jaar 'Kalle Anka's Jul' uitgezonden. Kalle Anke is Donald Duck. Bijna ieder jaar hetzelfde, maar toch wordt er trouw samen met de familie gekeken. Eerste kerstdag hebben veel Zweden het wel weer gehad met de kerst, worden de restjes opgegeten en gaan ze massaal naar buiten de natuur in. Tweede kerstdag is alweer een normale dag. De winkels zijn open en beginnen met de grote uitverkoop.

God jul och gott nytt år

"Voor ons is kerst ook belangrijk om samen te zijn. Maar dan met z'n tweeën. Natuurlijk skypen we dan nog wel met het thuisfront en wellicht drinken we online samen een kerstborrel. Wel anders dan dat we gewend zijn, maar ook in Nederland is de kerst dit jaar anders dan andere jaren. Geen grote bijeenkomsten , maar kerst vieren in kleine kring. Mischien nog wel meer waardevol dan andere jaren. Wie zal het zeggen.

Vanuit Zweden wensen we iedereen 'God jul och gott nytt år' (Fijne feestdagen en een goed nieuwjaar)", aldus René en Erna de Boer.