Hardenberg

Samen Zijn

Door de redactie

Samen Zijn... Nel en Jan Veltkamp uit Hardenberg zijn al vijftig jaar getrouwd en vertellen hoe zij het 'Samen zijn' hebben beleefd en nog beleven...M'n vriendje, mag ik even met je pratenWant 't verwart me, wat er met ons twee gebeurtHeb jij dat ook, gevoel van angst dat je bekruiptAls je alleen bentWant 't is alsof de dagen zonder jou zo hol en bijna leeg zijnHeb jij 't ook, gevoel van onrust dat 't niet voor altijdDoor kan blijven gaanZal die twijfel voor ons blijven bestaanSamen zijnIs samen lachen, samen huilenLeven door dichtbij elkaar te zijnSamen zijnIs sterker dan de sterkste stormGekleurder dan 't grauwe om je heenWant samen zijnJa samen zijnDat wil toch iedereenM'n vriendje, mag ik even aan je hangenJe warmte voelen, ook al is 't maar heel kortHeb jij dat ook, gevoel van rust dat je bekruiptAls je me aankijktWant 't is alsof de nachten samen zoveel meer en echt gemeend zijnHeb jij dat ook, gevoel van tijdloosheid, dat 't wel voor altijdDoor kan blijven gaanDoor die gevoelens blijf ik naast je staanSamen zijnIs samen lachen, samen huilenLeven door dichtbij elkaar te zijnSamen zijnIs sterker dan de sterkste stormGekleurder dan 't grauwe om je heenWant samen zijnJa samen zijnMet z'n twee te leven, een te zijnSamen zijn

Nel is geboren in Pernis en Jan een rasechte geboren Hardenberger. Jan kwam door z'n studie aan de houtvakschool in Rotterdam in de kost bij de familie V.d. Berg in Pernis. Nel woonde thuis bij haar ouders. Na een tijdje ontdekten ze dat er tussen hen iets moois opbloeide. Na een officiële verloving op 09-03-1968 zijn ze op 28-03-1970 getrouwd en gaan wonen in Pernis. Na twee jaar samen, met hun eerste dochtertje, verhuisde het echtpaar naar Hardenberg en daar zijn ze tot op heden blijven wonen.

Door dik en dun

"We zijn samengebleven door dik en dun. Natuurlijk met ups en downs, maar we zijn zo met elkaar vergroeid, dat we vaak dezelfde gedachten hebben. We hebben veel samen mogen zijn in ons huwelijk, omdat we in 1982 een eigen bedrijf opgestart hebben met kantoor aan huis was dat een periode waarin we heel veel samen konden zijn. Maar door de afdeling showroombouw van ons bedrijf was ik ook wel weer vaak wat langer van huis. Toch, als het maar even kon ging ik weer naar huis om samen te zijn. Samen, maar ook samen met onze inmiddels vijf kinderen", vertelt Jan.

Iedereen kon mee

"We hebben heerlijke vakanties gehad waarin we alles samendeden. Ook toen er vriendjes en vriendinnetjes kwamen konden die altijd mee op die vakanties. Wat een plezier hadden we dan met ons allen. Later de kampeerweekenden als er iets te vieren viel. Samen met onze kinderen en kleinkinderen en bij ons 30-jarig huwelijk met ons allen, plus inmiddels twee kleinkinderen, een weekje naar Griekenland. Maar ook de vakanties naar Australië, Nieuw Zeeland, Tasmanië, Indonesië samen. Samen zijn is belangrijk voor ons, gewoon omdat we niet meer zonder elkaar kunnen en willen", vertelt Nel.

Samen nog steeds goed

"Samen met onze vrienden hebben we het nog steeds goed, we zijn graag met elkaar in gesprek onder het genot van een lekker glas wijn. En samen met een groepje liefhebbers van whisky een glas whisky drinken is ook een heerlijke beleving. Samen met onze broers en zussen in de familie en ook de broers en zussen in de GKV-gemeente Hardenberg Centrum. Het samen optrekken in ons geloof en ons beiden geborgen weten bij God onze schepper", vertelt Jan.

Met elkaar vergroeid

Ook tijdens dieptepunten in hun leven, Jan heeft al zijn leven lang knieklachten en Nel heeft al twee keer een gebroken heup gehad, hebben zij zich kunnen herpakken. "Het beëindigen van het bedrijf van onze kinderen hakte er diep in bij ons samen, maar ook bij ons als familie", vertelt Jan. Hoogtepunten in het leven van het echtpaar waren de geboorte van de vijf kinderen, hun huwelijken en de geboorte van de vijftien kleinkinderen. "Nu we meer dan 50 jaar getrouwd zijn, zijn we zo met elkaar vergroeid dat het woord overgelukkig nog steeds bij ons past. Het liedje van Willeke Alberti 'Samen zijn', zou voor ons geschreven kunnen zijn", vinden Jan en Nel.