Hardenberg

Samen voor een geletterd Nederland

Door de redactie

Waarnemend burgemeester Wiggers noemde het al in zijn Nieuwjaarstoespraak: "Daarom zetten we in op mantelzorg, het verhelpen van laaggeletterdheid, schuldenproblematiek". Het verhelpen van laaggeletterdheid is een speerpunt van de werkgroep 'Hardenberg taalt naar laaggeletterden'.

In de werkgroep zitten organisaties die zich samen met de gemeente hard maken voor de genoemde doelgroep: Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Om hen een helpende hand te kunnen bieden is er een Taalpunt tot stand gebracht. Stichting Lezen en Schrijven is de initiator hiervan. Mensen die graag hulp willen bij bovengenoemde vaardigheden kunnen zich laten inschrijven. De Taalpuntdocent kijkt dan of iemand baat heeft bij lessen van het Alfa-college, of dat hij/zij gekoppeld gaat worden aan een coach. Er wordt dan gekeken naar de hulpvraag, en daar wordt dan bij aangesloten. Wil iemand bijvoorbeeld leren hoe je een werkbriefje moet invullen, of hoe je een whatsappberichtje moet sturen? Dan gaat men daarmee aan de slag.

Taalcoaches

Taalcoaches zijn nog steeds nodig. Met name in Hardenberg. Ook om de anderstalige mensen te helpen. Zij doen vaak een inburgeringscursus op het Alfa-college en hebben dan erg veel baat bij een coach die hen extra begeleidt met onder andere het spreken van de Nederlandse taal. Onlangs hebben tien vrijwilligers, plus twee docenten van het Alfa-college, hun certificaat ontvangen van wethouder Gitta Luiten. Deze mensen hebben in vier dagdelen de basistraining tot taalcoach gehad en zijn inmiddels als coach aan de slag.

Meld u aan

Lijkt het u ook fijn om anderen te helpen met bovengenoemde vaardigheden? Of kent u iemand die wel graag hulp zou willen bij: het leren van de taal, rekenen of computeren? Maak dan een afspraak met Hanneke Ardesch, Taalpuntdocent/coördinator van de gemeente Hardenberg: taalpunt@bibliotheekhardenberg.nl of 06-17314855. In het voorjaar start er weer een basistraining tot taalcoach.