Hardenberg

Samen alleen, alleen samen: Licht in een stad in Lock-down

Door de redactie

Ik ben nu 58 jaar en heb nog nooit meegemaakt dat de hele wereld zó lang collectief in de greep is van een virus, dat veel op de kop zet voor talloze mensen. Er zijn veel gevolgen: economisch, psychisch (mensen worden somber), medisch/sociaal (mensen worden ernstig ziek, overlijden, rouw). En ook sociaal: zoveel dingen waar we plezier aan beleven kunnen en 'mogen' nu niet: geen sport, geen verjaardagen met z'n allen, niet knuffelen, maar een paar mensen in je huis.

Het kerstlied 'Komt allen tezamen' heeft opeens een nare bijklank: allen tezamen? Dat kan dus ook al niet. Samen alleen... De titel boven dit stukje is een variant op het fotoboek dat Bertil van Wieren maakte met daarin beelden van onze stad van maart tot en met juni. Toch is dat we samen alleen zijn niet het enige dat er te vertellen is over deze tijd. Er is ook het besef dat we alleen sámen deze tijd door kunnen komen.

We zijn niet de eersten in de geschiedenis, die in de greep zijn van iets dat alles op de kop zet. Rond het jaar 0 bedenkt keizer Augustus om alle inwoners van zijn imposante rijk te willen registreren. Grofweg zijn dat grote delen van Europa, kleinere delen van Afrika en het Midden-Oosten. Registreren: wij kennen dat woord ook in deze tijd. Je moet vanwege het virus op allerlei plekken je naam achterlaten. Dus alle inwoners op weg. Het moet een enorme impact hebben gehad. Tussen al dat gekrioel van mensen met vast veel irritaties over dat stomme bevel van die keizer gebeurt iets dat de wereld op een andere manier op de kop zet. Er zit een klein kind in een buik van een jong meisje dat met haar verloofde op pad is van Nazareth naar Bethlehem. Als het geboren wordt blijkt tussen al die reizende mensen Gods liefde te zijn geboren, Gods Zoon, Jezus. Als er één Lichtpuntje is, is het donker niet totaal donker meer. Lees je de verhalen over Hem, dan zijn het vooral verhalen over 'gewone mensen', die door Zijn aandacht een soort rust in hun leven krijgen. Basale rust: er wordt van Hogerhand om ons gegeven en wat een keizerkroon of een coronavirus ook doen, die Hand is er om ons, om mij. Dat stimuleert mij om op mijn beurt om te zien naar anderen. Alleen samen kun je leven!

Om mij heen zie ik allerlei mensen en initiatieven die op creatieve manier lichtpuntjes willen zijn voor elkaar. Ook in deze kerstmaand. Er is niet alleen maar somberheid, er is óók volhouden, liefhebben, moed houden. Alleen sámen komen we door deze tijd heen.

Door: Ds. van der Wel, Hardenberg