Hardenberg

Ruimteraket van André Kuipers komt naar de Doekesschool

Door de redactie

"Vanuit de ruimte zag ik hoe schitterend mooi en bijzonder de aarde is. Wij mensen zijn allemaal astronaut van een ruimteschip dat 'aarde' heet. Daar moeten we ongelooflijk zuinig op zijn!" Dit zei astronaut André Kuipers over zijn verblijf in de ruimte. De ruimtevaarder maakte in het voorjaar van 2004 maakte een ruimtereis van elf dagen en was daarmee na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. In december 2011 vertrok hij nogmaals met een Sojoezraket en verbleef nu ruim 6 maanden in het internationaal ruimtestation ISS.

Woensdag 18 november komt de SpaceBuzz naar de Doekesschool in Hardenberg. Een grote trailer brengt de raket naar de school. Eigenlijk zou hij afgelopen voorjaar al komen, maar Corona gooide, net als bij zoveel dingen, roet in het geheel. Maar van uitstel kwam geen afstel en woensdag gaan de leerlingen van groep 8 aan boord van de ruimteraket en reizen de leerlingen met commandant André Kuipers naar de ruimte. In de afgelopen periode zijn de leerlingen al voorbereid op hun ruimtereis en hebben gaandeweg al verschillende zaken ontdekt over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Het spectaculaire educatieprogramma van SpaceBuzz is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Nu ze deze training succesvol hebben afgerond, komt de SpaceBuzz naar de Doekesschool. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste virtual reality en augmented reality technologieën. Aan boord reizen kinderen naar de ruimte, waar ze de aarde zien door de ogen van een astronaut. Onze planeet is indrukwekkend, bijzonder, een oase van leven in het zwarte heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing ¿ een missie met de SpaceBuzz voelt levensecht.

Woensdag gaan alle leerlingen aan boord en daar ervaren ze het overview effect door de ogen van een astronaut. Ze zien de aarde als een blauwe oase van leven in een zwart, onherbergzaam heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing voelt de missie met de SpaceBuzz levensecht. Eenmaal terug op aarde werken de leerlingen aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben beleefd aan de hand van de thema's wetenschap, techniek, duurzaamheid, ruimtevaart en de planeet Aarde.

Tot slot organiseren de leerlingen (of kersverse 'ambassadeurs van planeet aarde') een persconferentie voor medeleerlingen, ouders en de lokale pers waarin ze, net als echte astronauten, vertellen over hun ervaringen en plannen.

Astronaut André Kuipers is initiatiefnemer en ambassadeur van de SpaceBuzz. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het programma en vertelt erover in de hele wereld. Toen André de ervaring voor het eerst onderging, was zijn reactie: 'Fantastisch! Het was echt net alsof ik weer even terug was in de ruimte!'