Hardenberg

Ruim 100 jaar bijenhoudersvereniging Hardenberg e.o.

Door de redactie

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Hardenberg e.o. bestaat al meer dan 100 jaar. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt, dat het houden van bijen beoefend wordt door mensen, die geïnteresseerd zijn in de natuur in het algemeen en in de wereld van bloemen en insecten in het bijzonder. Het leren kennen van en het omgaan met het geheimzinnige bijenvolk heeft daarin een speciale aantrekkingskracht.

"Momenteel heeft de vereniging 52 leden, wat voor de bijenstand in Hardenberg en omgeving natuurlijk geweldig is. Veel mensen weten niet, dat een bijenkast een goed georganiseerd geheel is, waarin alleen de koningin zorgt voor het leggen van eitjes, die verzorgd worden door de werksters", laat Judith Benner secretaris NBV afdeling Hardenberg e.o. weten.

"Dit kunnen er wel 130.000 per jaar zijn. Een koningin wordt maximaal vijf jaar oud, dus zij zorgt goed voor het nageslacht. Een zomerbij wordt maar zes weken oud. De eerste drie weken van haar leven zorgt zij voor het broed in de kast en het verwerken van de nectar en het stuifmeel, de laatste drie weken gaat zij erop uit om nectar en stuifmeel te halen, wat weer zorgt voor onze heerlijke honing. De darren ( mannetjes ) hebben een ondergeschikte rol in de kast", aldus Judith Benner.

"Om met bijen om te kunnen gaan en te werken, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de levenswijze van deze insecten. Daarom geeft de imkervereniging Hardenberg e.o. regelmatig cursussen en informatiedagen aan eenieder, die wat meer wil weten over de fascinerende wereld van de bij en het zelf houden van bijen. In februari 2021 geeft de vereniging weer een beginnerscursus imkeren. Deze cursus wordt gegeven in de Koppel en in de bijenstal van de vereniging. Inschrijving kan uitsluitend op de website van de NBV bij de basiscursus bijen houden in Hardenberg", aldus de secretaris.