Hardenberg

Ruben Drost neemt afscheid

Door de redactie

Op 15 maart neemt Ruben Drost als jongerenwerker afscheid van De Stuw en van de jongeren uit Dedemsvaart. Ruben gaat eind maart als buurtwerker aan de slag in de gemeente De Wolden. Op donderdag 14 maart is er een receptie in De Baron vanaf 16.00 uur. Iedereen is welkom.

"Daarnaast geef ik nog een afscheidsfeest voor alle jongeren in jongerencentrum Chill Out! in Dedemsvaart. Dit wordt een mooi feest. Ik weet dat ook jongeren die eerder kwamen in het jongerencentrum tijdens deze avond aanwezig zijn. Verder komt de bekende hardcore dj Lunatic een half uurtje optreden, de hiphopgroep Oost Wanted uit Zwolle en dj Arrenzo. Ik heb er in ieder geval zin in", laat Ruben weten.

Bij nul begonnen

Ruben is sinds 2010 werkzaam als jongerenwerker in Dedemsvaart en Balkbrug. "Toen ik begon in Dedemsvaart was er zo goed als geen jongerenwerk. Ik ben bij nul begonnen en heb het gehele jongerenwerk opgezet. Destijds waren er veel hangjongeren en heb ik een jeugdsoos voor deze jongeren opgezet in 't Olde Postkantoor in Dedemsvaart. Ik ben begonnen met inloop voor de jeugd en het organiseren van activiteiten. Tijdens deze inloop in de middag en avond waren er elke keer 20 tot 25 bezoekers", vertelt Ruben trots. Het mooiste uit die tijd waren de hardcore feesten in een loods op de Rollepaal. "Dit was destijds een hele happening. De eerste keer kwamen daar bijna 200 jongeren op af. Naast dit soort activiteiten waren er voorlichtingsavonden over seksualiteit, drugs en alcohol. Dit gebeurt tegenwoordig nog. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Wel is het werken met jongeren veranderd door de intrede van social media. Nu speelt veel online af. Social media heeft voor- en nadelen. Maar voordeel voor mij is wel dat ik gemakkelijk kan communiceren nu met de jongeren".

Activiteiten

Ruben heeft in aflopen jaren veel activiteiten voor jongeren georganiseerd, hij licht een aantal activiteiten toe. "We hadden bijvoorbeeld in 2013 het project New Arts een samenwerking met de Muzerie en De Stuw. Freerunning Dedemsvaart is bijvoorbeeld door dat project van de grond gekomen. En niet te vergeten. We hadden destijds een studio en traden met een project op met rappers uit Zwolle, Emmeloord en Dedemsvaart per toerbeurt in een stad op. Dit was een mooie samenwerking". Eigenlijk doen we dit nu opnieuw maar dan met de Cultuur Koepel Hardenberg met het project Urban Arts Sports.

Trots

Maar waar ik natuurlijk super trots op ben is de verbinding die ik gelegd hebben tussen de verschillende instanties in Dedemsvaart en de jongeren. Jongeren weten waar ze terecht kunnen. Ook heb ik veel jongeren met vragen of problemen van advies kunnen voorzien. En het is mooi als je ziet dat ze er dan wat mee doen. Ik heb mij wel vaak verbaasd over de problematiek die er thuis achter de voordeur speelt bij jongeren. Dat is dan soms wel een verklaring voor het gedrag wat ze dan bijvoorbeeld op straat laten zien. Uiteraard mag dit geen excuus zijn, maar het zet wel het een en ander in perspectief. Daarnaast vind ik het wel jammer dat ik na al die jaren geen grotere stappen heb kunnen maken in het terug dringen van het gebruik van drugs onder jongeren", vertelt Ruben. Dit blijft een hardnekkig probleem en aandachtspunt.

Moeilijke beslissing

Ruben gaat als buurtwerker aan de slag in de gemeente de Wolden. "Deze beslissing vond ik best lastig. Ik weet wat ik nu heb en vind het jongerenwerk fantastisch. In de Wolden word ik buurtwerker en ga ik nog een klein beetje jongerenwerk doen. Ik wilde stappen maken in mijn carrière en daarom heb ik deze beslissing genomen. Ik zal de jongeren en collega's missen. Maar ik heb een toffe tijd gehad en hele mooie dingen gedaan met jongeren", eindigt Ruben het gesprek.