Hardenberg

Ronde van Overijssel zonder 'Hel van het Oosten'

Door de redactie

In het routeboek van de Ronde van Overijssel 2019 staan een aantal opvallende wijzigingen ten opzichte van de afgelopen jaren. Zo gaat op 4 mei 2019 de koers pas 'los' na Enter. Verder is de 'Hel van het Oosten' geschrapt en de route in Twenterand anders ingetekend. Daarnaast gaat het na de Lemelerberg weer richting de Luttenberg, welke op klassieke wijze zal worden beklommen.

Sportfoto Photoagency, Sportfoto

Uiteraard start ook de Ronde van Overijssel 2019 traditiegetrouw vanachter het grote hek bij het Parkgebouw in Rijssen, maar daarna gaat het dit jaar gelijk anders. Het traditionele 'lusje' door Rijssen is geschrapt, en de wielrenners rijden de eerste 6 kilometer geneutraliseerd. Dit is noodzakelijk om niet het maximale aantal van 200 wedstrijdkilometers te overschrijden. Na het uitrijden van Enter zal de Ronde van Overijssel 2019 daadwerkelijk 'los' gaan.

Geen 'Hel' en Westerhaar

Op zaterdag 4 mei doet de Ronde van Overijssel ook weer de gemeente Twenterand aan. Dit jaar is de route door Twenterand echter totaal anders dan in voorgaande jaren. Zo komen de wielrenners niet meer door Westerhaar. Dat heeft te maken met het feit dat de zogenaamde 'Hel van het Oosten' niet meer in het parcours is opgenomen. Voorzitter Michiel Vincent van de Ronde van Overijssel zegt hierover: "Voorheen waren dit heel slechte wegen, als ware het Parijs-Roubaix, en waren ze van toegevoegde waarde voor onze wedstrijd. De laatste jaren zijn de slecht begaanbare klinkerwegen tussen Westerhaar en Vriezenveen er echter opnieuw ingelegd. Daarom hebben we besloten dit deel van het parcours niet meer in het routeschema op te nemen, want de toegevoegde waarde is nu weg".

Door het schrappen van de 'Hel van het Oosten' nemen de wielrenners vanaf Tubbergen nu een andere route door Twenterand. Via de Weitemanslanden gaat het naar Aadorp. Vanaf daar zet men langs het kanaal koers naar Vriezenveen. Bij de brug in Vriezenveen gaat het dan rechtsaf het Westeinde op, om via de Nieuwe Daarlerveenseweg Vriezenveen te verlaten en koers te zetten richting Daarlerveen.

Wel Vroomshoop

Ook in Daarlerveen gaat het anders dan in de voorgaande jaren. De karavaan gaat hier namelijk niet gelijk richting Daarle. Eerst gaat het via de Vriezenveenseweg naar Vroomshoop. Voor het eerst sinds hele lange tijd ligt het kanaaldorp dus weer op de route van de Ronde van Overijssel. In Vroomshoop gaat het via de Europasingel, Puntkolk en Zwolsekanaal richting Daarle. Daar wordt de oorspronkelijke route weer opgepakt.

Luttenberg terug

Na de passage van de Lemelerberg zet de karavaan dit jaar koers naar de Luttenberg, die na jaren afwezigheid weer in het parcours is opgenomen. Men volgt na de berg het oude circuit van de motorraces en gaat via Luttenbergerweg richting het Avonturenpark in Hellendoorn. Daar pakken de renners het parcours van de laatste edities weer op.