Hardenberg

Restklachten van corona, meld je bij de fysiotherapeut

Door de redactie

Een besmetting met het coronavirus kan een forse impact hebben op de gezondheid. Op dit moment is het coronavirus het gesprek van de dag ook binnen de fysiotherapie is dat niet anders. Het laatste jaar is het behandelen van lichamelijke klachten veroorzaakt door Covid-19 een onderdeel geworden binnen de fysiopraktijk Fysiototaal in Hardenberg. De redactie is in gesprek met fysiotherapeut Jesper Kroesen en Coralien Wemmenhove.

Jesper is vier jaar werkzaam als fysiotherapeut. Naast zijn werk voetbalt hij graag en studeert hij Klinische Gezondheidswetenschappen in Utrecht. "Helaas ligt de voetbal nu stil, maar gelukkig kan de studie nog wel doorgaan via onlinemethodes", vertelt Jesper. Coralien is sinds het jaar 2017 werkzaam als fysiotherapeut. Zeven jaar geleden heeft ze haar master afgerond in geriatrie. "Ik zie hierdoor ook vooral de 'oudere' patiënt", vertelt Coralien.

Fysiototaal is een fysiotherapiepraktijk met verschillende locaties. De hoofdlocatie is gevestigd op de Marslanden in Hardenberg. Naast Hardenberg zijn er locaties in Ommen, Oosterhesselen, Emmer-Compascuum en Dalerpeel. "Daarnaast kun je ons ook bij verschillende sportscholen, sportclubs, scholen en zelfs op campings tegenkomen. Binnen onze praktijk hebben we verschillende specialisaties. En sinds april hebben we ook de Covid-zorg", vertelt Jesper.

Schrijven van protocol

Jesper en Coralien zijn gespecialiseerd in Covid-zorg en nemen het voortouw binnen de praktijk. Naast hen behandelen in totaal zeven fysiotherapeuten van de 22 fysiotherapeuten de patiënten met restklachten van Covid-19. "Tijdens de eerste lockdown zijn we als één van de eersten gestart met het schrijven van een protocol voor de nazorg bij corona. Op dat moment was er nog veel onduidelijk over Covid-19, laat staan over de nazorg. Vanwege mijn wetenschappelijke achtergrond en studie heb ik de leiding genomen in het schrijven van het protocol. Gelukkig is er in de wetenschappelijke wereld snel gehandeld en is er zoveel mogelijk kennis verzameld die zou kunnen helpen bij de revalidatie na corona. Deze kennis komt vooral voort uit onderzoek van andere longaandoeningen, zoals COPD. Uiteindelijk is ons protocol geschreven aan de hand van deze kennis die mede door onze beroepsgroep is aangereikt. Hoe langer we er mee bezig zijn hoe meer er bekend wordt over het virus. Het protocol wordt dus iedere keer aangepast", vertelt Jesper. "Mijn specialisatie in geriatrie en mijn ervaring in het behandelen van patiënten met COPD is een mooie aanvulling op de behandeling van patiënten met restklachten van Covid-19. Dit wil niet zeggen dat we alleen ouderen patiënten in behandeling hebben. We hebben patiënten in alle leeftijdscategorieën", vertelt Coralien. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer vijftig patiënten in behandeling bij FysioToaal met restklachten van het covid-19. Deze klachten zijn per individu verschillend, ook de behandeling is daardoor verschillend. Voorbeelden van klachten zijn vermoeidheid, kortademigheid, het gevoel van spierkrachtverlies en nek- en rugklachten.

Herstel is belangrijk

"Voor ons als praktijk en als fysiotherapeuten is het herstellen van corona erg belangrijk, omdat we zien dat de klachten die mensen hebben nadien erg belemmerd kunnen zijn in zowel werk, sport als het verdere dagelijkse leven. Gelukkig steunen de zorgverzekeraars deze mensen door 50 behandelingen in de revalidatie na een infectie te vergoeden", vertelt Jesper. Doordat de klachten per individu verschillend zijn is de looptijd van de revalidatie voor iedereen verschillend. "Het lijkt er ook op dat de mate van symptomen tijdens de infectie niet per se een directe relatie hebben met de restklachten. We zien bijvoorbeeld mensen die tijdens de infectie niet veel klachten hadden, maar ook mensen die juist erg ziek waren tijdens de infectie. We zien ook mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen en zelfs mensen die op de IC gelegen hebben".

Het traject

Meestal duurt het traject zo'n drie maanden. In het begin van het traject worden testen afgenomen door de fysiotherapeut. Deze testen worden herhaald na drie maanden therapie. Wanneer deze testen aantonen dat de klachten duidelijk minder zijn geworden en de patiënt ook tevreden is over herstel en zich goed voelt stopt de therapie. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan is er de mogelijkheid om toch nog drie maanden door te gaan met de therapie. "Het herstel is verschillend, de één gaat met een stijgende lijn omhoog en bij een ander is deze meer golvend. Een prognose is van tevoren ook lastig te geven door de recentheid van corona en daarmee de geringe kennis, dit moet na een bepaalde tijd beter kunnen", vertelt Jesper. "De behandeling is dus verschillend. Bij benauwdheid beginnen we met ademhalingsoefeningen, en later conditie- en spierkrachttrainingen. We hebben tijdens de behandeling een goed contact met een diëtist, mind-fit, psychologen en de praktijkondersteuner van de desbetreffende huisarts, wanneer dat nodig is", aldus Coralien.

Verschillende pieken

Op de vraag is er een verschil tussen de eerste corona piek in maart en nu antwoordt Jesper het volgende: "De klachten nadien zijn hetzelfde. Ook de essentie van de therapie is gelijk aan het voorjaar. Tijdens de eerste golf hebben we gelijk het protocol geschreven, maar nog niet veel mensen behandeld. De behandeling moest toen online. Het aantal patiënten viel toen mee, de meeste patiënten kwamen in de zomer. Nu komen veel mensen een maand nadat ze infectievrij zijn. Op dit moment zien we ook dat het aantal patiënten omhooggaat dit komt ook doordat het aantal besmettingen in Hardenberg omhooggaat.

Trek aan de bel

Meestal gaan mensen na een infectie zelf aan de slag om hun problemen aan te pakken. Echter zien ze bij FysioTaal vaak de mensen die hierin vast lopen en zelf geen vat krijgen op hun klachten. "Wij helpen hen hierbij om erdoorheen te komen. Het bewaken van je eigen grenzen is erg belangrijk. We merken dat mensen soms de druk van de maatschappij voelen en daardoor en daardoor het idee hebben dat ze steeds door moeten gaan, maar het is juist belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Je moet je niet schamen. Het verschil in klachten tussen personen geeft ook twijfels. Jij kunt bijvoorbeeld restklachten hebben maar je broer, die ook corona heeft gehad, niet. Schaam je niet", vertelt Jesper.

Wat heeft je het meest geraakt deze coronaperiode? "Dat ik hier bijvoorbeeld mensen in de zorg zie als patiënt. Die hebben het virus opgelopen door hun werk, en dan vind ik het knap hoever ze komen met hun doorzettingsvermogen", vertelt Coralien. "Dit raakt mij ook maar ook de patiënten die moeite hebben met het werk, maar ook bijvoorbeeld thuis niet zoals normaal kunnen spelen met de kinderen". De fysiotherapeuten Jesper en Coralien eindigen het gesprek met het volgende advies: "Heb je restklachten, twijfel niet en trek aan de bel. Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts en de behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering".