Hardenberg

Renovatie 'Kraan van noordoost Overijssel'

Door de redactie

Sinds juni wordt er gewerkt aan één van de twee stuwen die het waterpeil in noordoost Overijssel bepalen. Tussen Gramsbergen en Coevorden liggen beide stuwen De Haandrik en de Drentse stuw. Stuw De Haandrik, oorspronkelijk gebouwd in 1918, heeft een grootse renovatie gehad in 2018/2019. De Drentse stuw, uit 1923, kon niet achterblijven en ziet er binnenkort weer prachtig uit.

Deze Drentse stuw ligt in het Afwateringskanaal en zorgt ervoor dat zuidoost Drenthe droge voeten houdt. Samen met stuw De Haandrink geldt dit ook voor droge voeten in Gramsbergen en Hardenberg. De beide stuwen zijn de kraan die water doorlaat en regelt voor het Vechtdal en noordoost Overijssel. Niet alleen voor de Vecht maar ook omdat verschillende kanalen hierop aangesloten zijn zoals het kanaal Almelo-De Haandrik.

Bijna klaar

Over twee weken zijn alle werkzaamheden klaar. De stuw heeft stalen damwanden gekregen langs de zijkanten. Op de bodem is een betonnen vloer aangebracht zodat er geen water meer onderdoor kan en de fundering stabiel blijft. Een mooie opknapbeurt voor de bijna 100-jarige.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer