Hardenberg

Reflectoren redden reeën

Door de redactie

Leden van Wildbeheereenheid (WBE) De Vechtstroom zijn op zaterdag 30 november begonnen met het plaatsen van wildreflectoren in het buitengebied van Gramsbergen. De reflectoren moeten helpen het groeiende aantal aanrijdingen met reeën te verminderen. De WBE's in Bergentheim en Dedemsvaart plaatsen in hun gebied dezelfde reflectoren.

Volgens Albert Westerman, secretaris van WBE De Vechtstroom, zijn de wildreflectoren hard nodig. "Het aantal reeën dat wordt aangereden is de afgelopen jaren sterk gestegen. Alleen dit jaar zijn er al 46 verongelukt, dat is vijftien procent van het totale aantal reeën die we dit voorjaar hebben geteld". De verklaring voor de sterke stijging is eenvoudig: er zijn meer reeën en er is meer verkeer. Dan is het niet gek dat het vaker mis gaat. Ongewenst is het wel: "Het leidt tot meer dode reeën langs de weg, maar ook tot meer zwaargewonde reeën die de klap in eerste instantie overleven en daarna wegkruipen en een pijnlijke dood sterven. Dat wil je niet".

In 2017 zochten de drie WBE's daarom contact met de gemeenten Hardenberg en Ommen en de provincie Overijssel. Het leidde tot de oprichting van een werkgroep die uitvoering gaat geven aan het 'Project Valwild'. In totaal gaan zij 700 paaltjes met wildreflectoren plaatsen, waarvan 500 in de gemeente Hardenberg. "De paaltjes zijn verdeeld over de verschillende verenigingen, ongeveer 150 per vereniging. Wij plaatsen de paaltjes in ons gebied, dat ruwweg ligt tussen Heemserveen en Coevorden. WBE Tussen Vecht en Dedemsvaart en WBE De Akkerlanden uit Bergentheim plaatsen ze in de rest van de gemeente Hardenberg. Lang hoeft dat niet te duren. We hebben zo'n honderd leden, dan zijn die 150 paaltjes al snel geplaatst", zegt Westerman. "Dat moet ook. In het voorjaar trekken de jonge reeën van dit jaar weg, op zoek naar een eigen territorium. Voor dit tijd willen wij de reflectoren op hun plaats hebben". En dus maakten de leden van De Vechtstroom afgelopen zaterdag al een begin met het plaatsen van de wildreflectoren. Aan de Kerkenkastweg in Den Velde gingen de eerste paaltjes de grond in. De rest volgt snel.