Hardenberg

Reest-Reflecties in de Reestkamer

Door de redactie

Van 27 september tot 13 december 2020 toont de Reestkamer in Balkbrug aquarellen van Sijtze Malda. Bekend als schilder van waterrijke landschappen. Graag is hij aan de waddenkust, in havens, langs rivieren en kanalen. De opening van de expositie is op zondag 27 september 2020 om 14/.00 uur.

Van de IJssel tot in Ierland en Frankrijk. Steeds op zoek naar de ruimte, de weidsheid of de stilte. Die maakt hij zichtbaar in zijn subtiele aquarellen, waarin licht en atmosfeer bepalende elementen zijn. Als rasechte waterschilder heeft hij zich speciaal voor deze tentoonstelling laten inspireren door de Reest, die mooie meanderende beek op de grens tussen Drenthe en Overijssel.

Zelf zegt hij hierover: "Toen mij twee jaar geleden werd gevraagd om te exposeren in de Reestkamer was ik meteen enthousiast. En al snel ontstond het idee om me door die rivier te laten leiden. Ik heb in de winter de kou getrotseerd en met penseel en camera de Reest verkend van de oorsprong bij Drogteropslagen tot waar die stroom in Meppel eindigt. Ook later bij hoge waterstanden was ik er: ondergelopen landerijen, en kreupelhout dat tot zijn knieën in het water stond. De reflecties van zonlicht in het water: ze boeien me, evenals weerspiegelingen, atmosferische perspectieven, licht gedempt door de mist en de nevel. Al die ontastbare, ongrijpbare, onwerkelijke werkelijkheden van dit laagland inspireerden me tot een reeks aquarellen die te zien zullen zijn in de Reestkamer". De Reestkamer is te vinden aan de Oud-Avereest 5. De expositie is van 27 september tot en met 13 december op zaterdag en zondag van 14.00-16.00 uur.