Hardenberg

Randrock is een familiefestival

Door de redactie

Voor de 17e keer vindt dit jaar het familiefestival Randrock plaats in Vriezenveen. Op Hemelvaartsdag is er voor jong en oud van alles te beleven. Het centrum van Vriezenveen is, tussen 13.00 en 1.00 uur, vanaf Café-Restaurant Het Wapen van Vriezenveen tot en met het Kerkplein één groot festivalterrein.

unknown

 

The line-up bestaat dit jaar onder andere uit Queen (door Queen Vipers) op podium Companjen van 23.30 tot 01.00 uur, verder staan er op op podium Companjen ook nog The Rolling Stones (door Sticky Fingers) van 14.45 tot 16.00 uur, Dries Roelvink van 18.15 tot 18.45 uur, The O'Reillys and the Paddyhats van 21.30 tot 22.45 uur, Small Time Crooks van 16.30 tot 17.45 uur, Buurman & Buurman van 13.30 tot 14.10 uur, en Dilana Smith van 19.30 tot 20.45 uur. Op podium Poorthuis treedt onder andere Distillator op van 18.45 tot 19.30 uur. Kijk op www.randrock.nl voor de complete line-up.

 

Randrock

"Randrock is in 2003 ontstaan, er waren weinig activiteiten in Vriezenveen en daarom werd het tijd om iets te organiseren. De eerste edities waren een succes qua bezoekers, maar de vierde editie leidde vanwege tegenvallende bezoekersaantallen bijna tot een faillissement. We hebben toen besloten om het 'anders' te doen. Het moest laagdrempelig en dan kom je al gauw tot de conclusie dat het geen geld mag kosten en dat het in het centrum plaats moet vinden. Er moest bekende muziek zijn, maar we wilden de mensen ook verrassen met onbekende muziek. De vijfde editie vond plaats met een trailer als podium en het werd een groot succes. We hadden drie tot vier keer zoveel bezoekers. Later kwamen de kleine podia en toen groeiden we uit naar drie professionele podia", vertelt Rik Pape, één van de organisatoren. "Na het grote succes van vorig jaar is de Food & Reggae Lounge dit jaar met bijzondere reggae acts uit binnen- en buitenland ook weer aanwezig. Vanzelfsprekend aangevuld met heerlijk eten uit diverse toffe foodtrucks", vertelt Rik. De bij het gesprek aanwezige bestuursleden zijn Erika Letteboer, Rudolf Nijland, Maxine Abbink, Rik Paper en Jasper Huizing.

 

Vrijwilligers

"De organisatie werd langzaam uitgebouwd, het bestuur werd groter en eenieder kreeg zijn eigen taak en specialisme. In het begin werkten we met twintig vrijwilligers, nu zijn er 150 vrijwilligers, verdeeld in verschillende commissies met een coördinator", vertelt Rik. Op de vraag of het steeds weer lukt om nieuwe vrijwilligers vinden, antwoord Jasper: 'Vrijwilligers melden zich spontaan! Iedereen wil graag meehelpen aan zo'n mooi en groot evenement en het is een gezellige club".

 

Feest voor iedereen

Randrock is een feest voor iedereen. "We zeggen altijd dat iedereen van 1-100 jaar welkom is", aldus Rudolf. "We organiseren Randrock Junior voor de kinderen. Dit is echt een feestje voor ze. Er zijn allerlei activiteiten: schminken, levend tafelvoetbal, oud-Hollandse spelletjes en een platte dierentuin ingericht als knutselparadijs. En we hebben een echte Junior Bar, vanzelfsprekend met alcoholvrije drankjes", volgens Erika. Randrock Junior is ontstaan omdat het voor ouders (ook organisatoren) vaak een probleem is om oppas voor de kinderen te vinden en dan biedt Randrock Junior de oplossing", vertelt Maxine. "Randrock Junior is iets vernieuwd vergeleken bij vorige jaren. In verband met veiligheidsaspecten zijn er dit jaar geen springkussens". Randrock opent voor de kinderen met een optreden van het bekende klusduo Buurman & Buurman.

"De dag wordt qua programmering opgebouwd. Zo is er voor elke leeftijdsgroep een passende muziekstijl. We beginnen met een kidsprogramma en vervolgens beginnen ook de Vjenne Stage en de Reggae Lounge. En om 20.00 uur begint Randrock Dance", vertelt Rik. Als organisatie kijken we vooral uit naar Small Time Crooks, en Dilana Smith. "Dat zijn toch bijzondere optredens. Dat we met weinig budget deze artiesten naar Vriezenveen halen is bijzonder". Randrock wordt bekostigd door veel sponsoren en een klein deel subsidie. En natuurlijk door de opbrengsten uit de horeca. We hebben dit jaar helaas weer geen subsidie van de gemeente", vertelt Rudolf spijtig.

 

Vjenne Stage

Vriezenveen bestaat dit jaar 650 jaar en dat wordt dit jaar ook gevierd op Randrock met een Vjenne Stage. Maar liefst vier acts met roots in Vriezenveen geven een optreden weg voor alle 'Vjennekloetn' en natuurlijk iedereen die deze bijzondere acts wil zien. De Vjenne Stage is te vinden voor de deur van Het Wapen van Vriezenveen en duurt de hele middag. Times Like These treedt op met een afwisselende set pop- en rockmuziek, zij proberen geld op te halen voor Stichting Manna. Verder optredens van The Bottleneck Rockers, thrash metalband Distillator en de enige echte Vriezenveense zingende fietsenmaker Leon Schipper. Ook wordt tijdens Randrock op spectaculaire wijze het programma gepresenteerd van het 650-jarige bestaan van Vriezenveen.

 

Randrock Food & Reggae

De gebroeders Danny en Remco Verboom van Far Tree Roots Productions maken na het succes van vorig jaar weer een groot feest van het reggaepodium en gooien er nog een schepje boven op. E-Mann & Dreadless, Leah Rosier, Censi Rock en vele andere live-acts staan op de planken van dit bijzonder stijlvolle podium. Ook op Food-gebied hebben de hongerige buikjes dit jaar niets te klagen! Rondom het reggaepodium staan de foodtrucks opgesteld, het aanbod is bijna verdubbeld ten opzichte van de vorige editie.

 

Randrock Dance

Helemaal nieuw dit jaar is de Dance Stage! Een heus dance podium vanaf 20.00 uur tot het eind. De Vriezenveense DJ Luuk trapt af en warmt het publiek vast een beetje op voordat Dansado en De Feestneger er een feestje van gaan maken. Na deze toppers zijn er nog 3 spots voor Bram Weys, De Dronken Tatta's en The Crooxs. Stilstaan is geen optie!

 

3D Tripping

"Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een apart polsbandje, zodat duidelijk is dat ze geen alcohol mogen nuttigen. Daarnaast zijn we dit jaar ook preventief bezig en hebben we tijdens Randrock het project 3D Tripping. Bij 3D Tripping kijk je door een Virtual Reality bril en beleef je het effect van wat alcohol en drugs met je doet als je achter het stuur zit. Hiermee willen we onze bezoekers bewust maken van de invloed van alcohol en/of drugs", vertelt Jasper.

 

De organisatie

De organisatie van Randrock is al sinds vorig jaar september actief met de organisatie. Rik vertelt "Het leukste moment is aan het eind van de dag wanneer je met alle vrijwilligers bij elkaar zit en dat je dan alle verhalen van iedereen hoort. Iedereen heeft zijn eigen feestje meegemaakt. En dat komt dan daar bij elkaar". "Maar ook de reacties van de bezoekers overdag zijn tof. Iedereen is trots op het festival en dat dit kan in Vriezenveen", vertelt Maxine. Twintig jaar geleden mocht er niks en kon er niks en mede door Randrock is dit veranderd. Ook evenementen als de Twenterand Run en Tot de Nek in de Drek hebben hier een grote rol in gespeeld. Uit deze evenementen blijkt wel dat er behoefte aan activiteiten was", vertelt Rik.

"Het enige dat tegen kan vallen, is het weer. Maar dat hebben we niet in de hand. Verder verwachten wij geen problemen. Inmiddels hebben we al een aantal jaren ervaring opgedaan. Randrock is een evenement waar we trots op zijn! Het is het gezelligste festival van Twenterand. Wij hebben er zin in", eindigen de bestuursleden enthousiast het gesprek.

 

MARTIN BELD

Kevin Sand

Kevin Sand

Kevin Sand