Hardenberg

Raad & Recht zoekt vrijwilligers met sociaal juridische kennis die medeburgers willen helpen

Door de redactie

Al meer dan dertig jaar staan ruim dertig vrijwilligers van Raad & Recht wekelijks klaar om de inwoners van Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen te voorzien van gratis (sociaal) juridische raad.

Dat Raad en Recht voorziet in een behoefte blijkt wel uit het grote aantal mensen dat zij jaarlijks helpen met advies. Om al die mensen te kunnen (blijven) helpen is Raad & Recht op zoek naar vrijwilligers met een sociaal juridische achtergrond die het leuk vinden om in hun vrije tijd mensen te helpen.

Raad en Recht geeft informatie en advies en concrete hulp bij vragen en problemen op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, huisvesting, arbeidsrecht, familierecht, onderwijs en maatschappelijke voorzieningen. Vrijwilligers bemensen de spreekuren waar cliënten komen met uiteenlopende vragen op sociaal, maatschappelijk, financieel en juridisch terrein. De vraagverheldering van de hulpvrager staat hierin voorop. Na deze vraagverheldering kunnen de vrijwilligers eventueel adviseren of doorverwijzen naar een van onze specialisten of binnen het netwerk van dienstverleners zoals onder andere maatschappelijk werk, gemeentelijke instellingen, mediators of juristen. Een vrijwilliger trekt daarbij altijd op met een ervaren collega om de cliënt wegwijs te maken in het doolhof van vragen.

De vragen en problemen waarmee mensen komen, variëren van consumentenrecht en arbeidsproblematiek tot schulden en echtscheidingszaken. "Je kunt ons het best omschrijven als wegwijzers in de juridische wereld", vertelt sociaal raadsvrouw Alienke Horstra. Volgens Alienke hebben alle vrijwilligers een eigen specialiteit, waardoor er geen vraag onbeantwoord blijft. "De spreekuren worden gedraaid in duo's, bestaande uit een generalist die overal een beetje van afweet en een vakspecialist zoals bijvoorbeeld een belastingadviseur, echtscheidingsadvocaat of bedrijfsjurist".

Geen zaak is hetzelfde en daardoor blijft het leuk om te doen. En het leuke van het vrijwilligerswerk is dat je mensen uit de problemen ziet komen en zelfredzamer ziet worden. De voldoening die je hebt als je iemand echt vooruit hebt geholpen is dan ook groot", aldus Alienke.

"Ben je ook enthousiast om je kennis en ervaring in te zetten voor je medemens? Dan horen wij heel graag van je. Met slechts een paar uurtjes per week help je anderen weer op weg". Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar Alienke Horstra, via a.horstra@raadenrecht.nl.