Hardenberg

PWS opent deuren nieuw schoolgebouw

Door de redactie

Nog een paar dagen en dan gaan de deuren van de nieuwe school voor speciaal basisonderwijs in Hardenberg open. De Professor Waterinkschool is klaar. Terwijl de leerlingen vrij zijn, richten de leerkrachten de komende dagen de gloednieuwe klaslokalen in. Maandag staan zij klaar om de 140 nieuwsgierige en uitgelaten kinderen te verwelkomen.

De laatste weken was het vooral de inrichting die nog de nodige aandacht moest krijgen. De digiborden moesten nog opgehangen, de kastenwanden geplaatst en het meubilair op de plek. Na een laatste grote schoonmaak is de nieuwbouw nu echt klaar en kunnen de nieuwe gebruikers zich installeren.

Goed getimed

Dalida Harders, staffunctionaris huisvesting bij onderwijsstichting Chrono, is blij dat het einde in zicht is en het proces volgens plan is verlopen. "Een nieuwe school bouwen doen we niet dagelijks. Het is een hele klus met veel reuring, maar we zijn daarbij geweldig geholpen. DION Vastgoed Support heeft Chrono van de eerste stap tot en met de ingebruikname begeleid. Alle complimenten ook voor aannemersbedrijf Bramer die ons heel goed heeft voorbereid op wat we konden verwachten. En alles knap binnen de tijd, goed getimed!", zegt Dalida, die met trots het A++++ energielabel bij de ingang laat zien. "Het hoogst haalbare energielabel. Een prachtige waardering voor deze duurzame school, die onder meer voorzien is van 260 zonnepanelen, een warmtepomp en triple glas".

Rust terugbrengen

Na jaren van voorbereiden en negen bouwmaanden werd de nieuwbouw eind november succesvol opgeleverd. Omwille van de kinderen is besloten in de kerstvakantie niet te verhuizen en het nieuwe jaar rustig te starten op een voor hen vertrouwde plek.

Dat de nieuwe school naast duurzaam ook prikkelarm is, is essentieel, stelt directeur Aaldert Renting. "Ons tijdelijk onderkomen was zo gehorig. Alle lokalen waren te bereiken via één gang. Dat we straks vijf ingangen hebben, daar kijk ik het meest naar uit. Onze leerlingen hebben daar echt baat bij. We zijn er aan toe om de rust terug te brengen, allemaal in ons eigen stukje van het gebouw." Ook de beperkte ruimte zorgde geregeld voor onrust. "Rondom de school was het vaak te vol, met te weinig speelruimte. We verlangen hevig naar het nieuwe gebouw én het nieuwe schoolplein", aldus de directeur.

Groen schoolplein

Op het nieuwe plein is volop ruimte om te spelen. De school krijgt een groen schoolplein. Aaldert: "Er is straks meer gras dan tegels. Het spelen in zand, op gras en in de natuur vinden wij van wezenlijk belang voor kinderen. Het moet nog groeien, maar langzaam willen we het transformeren tot een natuurlijk plein met veel struiken, bomen en natuurlijke speelelementen. In het kleine amfitheater dat in een heuvel gebouwd is achter de school kunnen de kinderen bij mooi weer les krijgen."

Tussen het plein en de straat ligt de ovonde, een inventieve oplossing voor het parkeerprobleem. 's Ochtends en 's middags wordt deze ovale rotonde gebruikt om de kinderen te brengen en halen, maar tijdens de pauzes kunnen de leerlingen de plek gebruiken als speelveld.