Hardenberg

PWS laat van zich horen

Door de redactie

Op woensdag 6 november voerden de leraren actie. In het gehele land vonden manifestaties plaats. Ook in Hardenberg. De Professor Waterinkschool (PWS) liet van zich horen. "We willen laten merken dat we ons ernstig zorgen maken over de toekomst van het onderwijs", vertelt de heer Renting, directeur PWS.

"De dag begon met het maken van spandoeken", vertellen Betty Mulder en Daniëlle Mulder. Zij doen de opleiding tot leraar, de PABO, en zijn de opleiding aan het afronden. "Op de doeken zijn teksten gespoten zoals: 'Lerarentekort, het kind betaalt de rekeningen'; 'Kwetsbare kinderen verdienen het beste onderwijs'; 'Onderwijs moet lonen'; 'Het kind betaalt de rekening; 'Arie haal ons uit het slob'. Na het beschilderen van de doeken zijn we met een huifkar en een gewone kar met de spandoeken door de stad gegaan en hebben folders uitgedeeld. Langs het markplein, het gemeentehuis en de Jumbo. We zijn ook in het gemeentehuis geweest maar hebben niemand gesproken, maar wel folders neergelegd in de raadzaal", vertellen Betty en Daniëlle enthousiast. In eerste instantie leek de staking vrijdag van de baan, maar de toelichting van de onderwijsbonden en minister Slob op het toegekende budget deed juist nog veel meer stof opwaaien. "Het bedrag van 460 miljoen betekent, voor personeel, ongeveer 100 euro per kind. Met een rekensommetje betekent dit voor ons, als PWS, éénmalig ongeveer een bedrag van 14.000 euro. Dit zijn nog geen twee dagen per week onderwijs voor één leerkracht. Het bedrag is een éénmalige bijdrage en hier los je het probleem niet structureel mee op", vertelt de heer Renting. "Als er een griepgolf uitbreekt hebben we een groot probleem. Er zijn geen invallers meer in de poule. Daarnaast is speciaal onderwijs ook wel een andere tak dan het basisonderwijs. Dit moet je ook 'echt' willen. Op dit moment staan Daniëlle en Betty alleen voor een klas. Terwijl ze nog niet bevoegd zijn. Ze hebben een coach, maar die kan hun niet onder de les advies geven omdat de coach ook voor de klas staat. Als er een leraar ziek is, en we hebben geen vervanger, vangen we dit, zo mogelijk, de eerste dag op door de kinderen van de desbetreffende klas te verdelen over de andere groepen of een andere tijdelijke constructie. De tweede dag sturen we de kinderen naar huis. Het is te hopen dat we geen griepgolf krijgen", vertelt de heer Renting. "Het probleem is dat er over enkele jaren heel veel vacatures zijn maar geen leerkrachten. Dit structurele probleem moet opgelost worden en dat red je niet met een éénmalige bijdrage". Waarom kiezen Daniëlle en Betty dan toch voor het onderwijs? "Het onderwijs is leuk, je steekt energie in de kinderen en als je ziet dat het dan resultaat heeft. Dat is fantastisch en geeft voldoening. En met het resultaat bedoel ik niet alleen op leergebied maar ook op het sociale vlak", vertelt Betty. "Ik vind het gewoon fantastisch om met kinderen te werken", vertelt Daniëlle. "Ondanks dat de werkdruk hoog is geven we het niet op. We gaan gewoon werken in het onderwijs. Maar we gaan voor goed onderwijs voor elk kind", vertellen Betty en Daniëlle enthousiast.

In het hele land vonden manifestaties plaats. De grootste evenementen zijn onder meer in Leeuwarden, Almere, Amsterdam, Eindhoven, Goes en Den Haag. De Tweede Kamer behandelde woensdag en donderdag de onderwijsbegroting. De publieke tribune zat vol met leraren.