Hardenberg

PSD Dedemsvaart slaat nieuwe weg in

Door de redactie

Promotie Stichting Dedemsvaart (PSD) slaat een nieuwe weg in. De stichting is opgericht in het jaar 2001, maar nu anno 2020 is er veel veranderd.

Hoofdpijlers voor de stichting nu zijn Zichtbaarheid, Vermaak en Verbinding. De start van de nieuwe weg vond plaats op dinsdagavond 19 februari tijdens een netwerk- en inspiratieavond in de Gashouder in Dedemsvaart. Verenigingen en stichtingen konden van zich laten horen tijdens deze avond. Laura Bults, zitting in bestuur van PSD: "We zijn geen overkoepelend orgaan. In Dedemsvaart wordt heel veel georganiseerd, maar we missen een koppelfunctie. Iemand die de organisatoren van evenementen van verenigingen aan elkaar 'linked'. Als je iets als vereniging of stichting iets nodig hebt voor het organiseren van een activiteit willen wij, als PSD, je graag in contact brengen met degene die het product heeft. Het kan gaan om bijvoorbeeld dranghekken of vuurkorven. Maar ook kennis. Er moet een netwerk ontstaan. In Dedemsvaart worden veel activiteiten georganiseerd, maar de organisatoren zoeken elkaar niet op".

Geschiedenis PSD

PSD is opgericht in het jaar 2001. "Stichting PSD kreeg vroeger subsidie van de gemeente Hardenberg en zij waren het doorgeefluik van geld naar de mensen die evenementen organiseerden. De kraan met geld werd steeds verder dichtgedraaid door de gemeente Hardenberg. Het oude bestuur van de PSD had geen doel meer en bloedde dood. De lol was eraf voor de bestuursleden, dit was niet waarvoor ze in het bestuur waren gegaan. Iedereen vond het zonde dat de stichting werd opgeheven. Daarom werd vier jaar geleden besloten om een nieuwe functie te geven aan de stichting. Er werden in alle lagen van de bevolking mensen gezocht om zitting te nemen in het bestuur. En nu in 2020 bestaat het bestuur uit Willy Vrielink, Gea van Dijk, Falco Bruinsma, Pieter Ubels, Han Dekker en ik", vertelt Laura. "We hebben gekeken wat willen we en wat ligt 'dicht' bij ons. We hebben besloten om activiteiten te ontplooien maar daarnaast ook de verbinding te zoeken. We stimuleren, coördineren en organiseren evenementen. We kunnen financieel niet veel bijdragen, maar we kunnen vaak een bijdrage geven in advies".

Inspiratie- en netwerkavond

Om te weten wat er leeft binnen de verenigingen en stichtingen en om ze met elkaar in verbinding te brengen heeft de PSD een inspiratie- en netwerkavond georganiseerd. "Het doel van deze avond en de avonden die nog volgen, is dat we willen dat mensen in gesprek met elkaar gaan en aangeven wat ze doen. Iedere stichting of vereniging organiseert activiteiten op zijn of haar eigen 'eilandje'. Dat is jammer. We kunnen elkaar zo veel verder helpen en elkaar enthousiasmeren". Tijdens deze avond konden de verenigingen en stichtingen hun creatieve ídeeën en plannen voor het jaar 2020 komen pitchen. Een onafhankelijke jury, burgemeester Wiggers, Maus Westerbaan en Jolande Nanning, beoordeelden veertien pitchers en ideeën. De vereniging of stichting met het beste idee kreeg de titel 'Beste vereniging van Dedemsvaart 2020' en de hoofdprijs van maar liefst 500 euro. Naast de hoofdprijs waren er twee aanmoedigingsprijzen van 125 en 75 euro te verdelen.

De winnaars

De winnaar van de 500 euro werd Buurtvereniging Hoofdvaart-West. Buurtvereniging Hoofdvaart-West is opgericht op 12 juni 1945. Gelijk na de bevrijding werd door enkele personen wonende aan de Hoofdvaart een plan gemaakt voor oprichting van een vereniging welke de belangen van de buurt kon behartigen, maar ook het organiseren van activiteiten. Nu 75 jaar later is de buurtvereniging Hoofdvaart-West nog één van de meest actieve buurtverenigingen binnen Dedemsvaart. "We hebben de jury punten meegegeven waar ze op moesten letten. Waarbij zichtbaarheid, vermaak en verbinding belangrijk was". De aanmoedigingsprijs van 125 euro ging naar de Tuinen van Mien Ruys. De Tuinen van Mien Ruys krijgen een expositie met Zus van Zand. "Dit is een bijzondere expositie want deze expositie heeft een avond openstelling. Hierdoor krijgen inwoners van Dedemsvaart meer kans om de tuinen te bezoeken". De Tafeltennisvereniging Dedemsvaart kreeg de aanmoedigingsprijs van 75 euro. De tafeltennisvereniging gaat voor een 'inclusieve' samenleving. "Zij willen graag dat mensen in een rolstoel tafeltennis gaan beoefenen. Daarbij kijken ze verder dan alleen de regio Dedemsvaart".

Nieuwe pijlers PSD Dedemsvaart

Met drie hoofdpijlers: zichtbaarheid, vermaak en verbinding gaat de stichting aan de slag. Zichtbaarheid staat voor een nieuw logo, aanschaf jassen en proactieve communicatie. Het vermaak zal zichtbaar zijn in de activiteiten zoals 75 jaar bevrijding en kerst an de Voart. Verbinding: Subsidieaanvraag, hulp en ondersteuning, schakelfunctie en netwerken en inspiratieavonden.

"Kerst an de voart hebben we afgelopen jaar al nieuw leven in geblazen, maar door de storm kon Kerst an de Voart afgelopen jaar geen doorgang vinden. Het jaar daarvoor was het een hele leuke kerstmarkt met muziek, kerststal en met het evenement Iedereen zingt. Kerst an de Voart bloedde een klein beetje dood. We hebben het als PSD weer opgepakt, maar zonder de mensen die het al jaren hadden georganiseerd was het niet gelukt".

Dit jaar staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Er worden in Dedemsvaart allerlei activiteiten georganiseerd. "Hiervoor is subsidie bij de Provincie Overijssel aangevraagd. Zo doen we in Dedemsvaart mee op dinsdag 7 april met 'Keep them rolling' en de Vrijheidsexpress. Er is muziek van Inge van Calkar. Het is de bedoeling dat de muziek afgewisseld wordt met sprekers over het onderwerp 'wat is vrijheid voor jou'. Ook willen we graag een fietstocht organiseren langs alle monumenten in Dedemsvaart. En daarnaast is er op zaterdag 4 april een Groot Historisch Spektakel op het Kalkoventerrein, georganiseerd vanuit de HVA.

Het moet groeien

Naast deze activiteiten hopen we dit jaar kleine initiatieven te stimuleren. Vorig jaar hebben we o.a. geholpen met het jong en Oud festival op het kalkoventerrein in Dedemsvaart. Dit was een groot succes. We hopen een brug te kunnen slaan tussen de gemeente en de mensen die evenementen organiseren. De eerste stap is dat we elkaar kunnen vinden daarna volgt de tweede stap de verbinding maken. Dit zal allemaal niet in één keer lukken, maar het moet groeien", eindigt Laura het gesprek.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer