Hardenberg

Projectweek hulpweek een succes

Door de redactie

"Dit is de mooiste week van het jaar", dit zei één van de kinderen tegen zijn moeder toen een aantal juffen uit de brandweerauto stapten. "Dit was voor ons een nieuwe ervaring, van de supermarkt naar school in de brandweerauto", de juffen waren direct enthousiast, er kan wat van de bucketlist. Obs Prinses Irene in Gramsbergen stond week 19 in het teken van "hulpverlening" en het belang van ervan.

Het idee is ontstaan door het aanbod van de brandweer om een gastles te komen verzorgen in de groepen 1 t/m 6 en groep 7/8 mocht naar de kazerne in Hardenberg komen.

"Tijdens een overleg waren we het snel eens", vertelt Annita Post ¿ locatiecoördinator, "We zouden dit gaan gebruiken voor onze jaarlijkse projectweek en het dan breder trekken. Toen begon het regelen, want alle diensten moeten wel in die ene week kunnen komen. En het is gelukt!".

De week werd geopend door leden van de vrijwillige brandweer, die met wagen en al voor het plein stond. De kinderen mochten allemaal even in de wagen zitten. Diezelfde dag kwam 's middags ook nog de ambulancedienst, juf Evelien mocht even op de brancard liggen en Sophia mocht allerlei knopjes bedienen. Op maandag was het Platform Gehandicapten aanwezig voor groep 7/8. Wat ervaar je wanneer je niet kan zien of lopen? Een parcours afleggen met een blinddoek voor... in een rolstoel een eindje rijden... Het valt nog niet mee.

Dinsdagmiddag was ook heel erg spannend! "Ik heb mijn angst overwonnen!", meerdere kinderen hebben dat benoemd. Het was ook niet niks. Het ene moment vliegt de herdershond van het demo-team in volle vaart naar de pakwerker en grijpt dusdanig vast dat hij gewoon aan zijn arm blijft bungelen, het andere moment mag je er op het plein mee knuffelen. Het team had drie honden mee de oudste was al zes jaar en in bezit van meerdere certificaten, de jongste 8 maand en die had haar eerste proef nog niet eens gehad.

Op woensddag ging groep 7/8 naar de kazerne in Hardenberg. "De kids vonden het heel leuk", vertelde juf Marjolein na afloop. Naast het praatje wat iedereen heeft gehad, mochten ze de kazerne verkennen.

Op donderdag was de laatste georganiseerde activiteit, de politieagent kwam met het busje bij school om over zijn werk te vertellen. De kinderen hingen aan zijn lippen!

Vrijdag mochten de kinderen aan papa, mama, opa, oma vertellen en laten zien wat ze allemaal hebben gedaan. De ogen straalden, de kinderen hebben veel geleerd en zijn de hele week super enthousiast geweest.

"We hebben ook veel complimenten gehad over de kinderen: dat ze zo goed luisterden, zulke goede vragen stelden, zo geïnteresseerd waren. Daar zijn we vanzelfsprekend erg trots op", vertelt Annita met een brede glimlach.