Hardenberg

Project 'Energie in ons klimaat' op cbs Rheezerveen

Door de redactie

De juffen van cbs Rheezerveen waren in de war. Het weer was de laatste tijd onstuimig en wisselvallig. Welke kleding hoorde daarbij? Daarnaast mopperden de directrices, tijdens een toneelstukje, over de hoge gasrekening die we hadden. 'Zullen we de verwarming gewoon helemaal uit zetten?' Het thema 'Energie in ons klimaat' is gestart.

Op cbs Rheezerveen wordt veel waarde gehecht aan het leren in de echte wereld. De kinderen gingen bijvoorbeeld naar het Fablab in het LOC in Hardenberg, op school werden er regenmeters gemaakt, er werden 'schone auto's' ontworpen en uitgeprobeerd en er werd een energie-expert uitgenodigd vanuit de provincie die onderzoek ging doen naar de manier waarop wij met energie omgaan. De leerlingen bereidden voor dit bezoek een interview voor en kregen zo de eerste antwoorden op vragen die zij hadden. De komende periode krijgen de kinderen een aantal lessen over het weer, klimaat en energie. Naast het opdoen van kennis, zullen er ook vragen zijn die de kinderen hebben. Dit zijn de onderzoeksvragen. Kinderen gaan hier alleen of in groepjes mee aan de slag. Iedereen werkt hier aan iets dat de eigen interesse heeft. Er is voor kinderen ruimte om dit op je eigen wijze te doen, zodat talenten verder worden ontwikkeld. Door op deze manier te werken sluit de school aan bij de nieuwsgierigheid van de leerlingen. Dat vergroot het plezier in leren. En wie weet kunnen we wel geld besparen op onze energierekening en heeft de leerlingenraad straks een eigen budget ter beschikking.

"We vinden het belangrijk dat de kinderen zien dat hun inbreng echt van betekenis is. Dit zorgt voor gemotiveerde kinderen die plezier hebben in leren. Ook sluit dit aan bij de kernwaarden die we dit schooljaar met het team bepaald hebben', aldus de directie. Het team is nog druk bezig om de visie van de school verder te ontwikkelen. Eén ding is hierbij zeker, CBS Rheezerveen wil zich richten op 'eigentijds onderwijs"", waarbij leerlingen vaardigheden leren die passen bij de huidige maatschappij. Meer informatie over het onderwijs op cbs Rheezerveen is te vinden op www.cbsrheezerveen.nl. Als u zelf nieuwsgierig bent, de directrices staan altijd open voor een rondleiding en gesprek.